Omega3

Omega3

Az olívaolaj

2018. január 10. - Egyensúly

Az olívaolajat már Kr. e. 3700 évvel ezelőtt is használták – leggyakrabban az ókori Római Birodalom, Görögország és Egyiptom területén. Az olívaolaj, amely a mediterrán vidékeken a táplálkozás alapját képezi, napjainkban reneszánszát éli, mivel nemcsak finom, hanem számos gyógyító hatással is rendelkezik, így étrend-kiegészítőkben is előszeretettel használják. A világon nagyjából 800 millió olajfa található.

Előnyös tulajdonságai

Az olívaolaj A- és E-vitaminban gazdag, így semlegesíti a káros szabadgyököket, valamint csökkenti a koleszterinszintet. Számos gyógyító hatással rendelkezik, így pl. csökkenti a cukorbajt, hidratálja és regenerálja a bőrt, illetve feszesíti és simává varázsolja azt. Segíti a bőrgyógyulást, illetve megszünteti a bőrirritációt. Az olívaolaj a narancsbőr ellen is kiváló, antioxidánsai miatt pedig segít az öregedés lassításában is. Az olívaolajos masszázs például serkenti a vérkeringést, de az olaj kicserepesedett ajkakra is kiválóan használható. Tudta, hogy halolajjal kombinálva nagyszerű eredményeket produkál? Ezt ismerte fel a svéd Zinzino is, amely a még nagyszerűbb hatás érdekében halolajat tartalmazó termékeiben polifenolokban rendkívül gazdag olívaolajat is használ.

Mire használható még az olívaolaj?

olivaolaj.jpg

Sokan fogyásra használják, de az olívaolaj számos nagyszerű tulajdonsággal rendelkezik még. Tetőtől talpig használhatjuk, hiszen hidratálja és dúsítja a hajat, simává varázsolja a bőrt, megszünteti a rossz leheletet, segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását, puhává varázsolja a száraz körmöket, illetve segít a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében. Érdemes tudni, hogy a jó olívaolaj 77%-ban telítetlen zsírsavakból, 14%-ban telített zsírsavakból és 9%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakból, valamint E-vitaminból áll.

Erre vigyázzon olívaolaj használata közben

Nem szabad nagy mennyiséget fogyasztani belőle, főleg szoptatás alatt, amikor még az olívabogyóval is érdemes csínján bánni. Ne kenje nyílt sebekre, illetve figyeljen arra, hogy sötét üvegben, száraz és hűvös helyen tárolja. Mivel az olívaolaj magas forrásponttal rendelkezik, ezért nem alkalmas magas hőfokon való főzésre és sütésre. A halolajokban található olívaolaj 4 Celsius foknál alacsonyabb hőmérsékleten besűrűsödik, amitől az olaj zavarossá válhat. Ám nem kell megijedni, szobahőmérsékleten ugyanis hamar kitisztul.

Győződjön meg a minőségről!

Mielőtt olívaolajat vagy olívaolajat tartalmazó terméket vásárolna, győződjön meg az olaj minőségéről. Érdemes azt is tudni, hogy mi a különbség az extra szűz, illetve a hagyományos olívaolaj között. Az extra szűz olívaolaj az első, tiszta mechanikai úton történő sajtolásból származik. Ez a legjobb minőségű olívaolaj, amelynek nemcsak az íze, hanem a tápértéke is kiváló. A szűz olívaolaj a második vagy a harmadik sajtolásból származik. A sima olívaolaj a negyedik sajtolásból származik, amelyet még további hőhatással és vegyi anyagokkal kezelnek, éppen ezért ez a leggyengébb minőségű olívaolaj mind közül.

A Zinzino BalanceOil esetében emiatt szerencsére nem kell aggódni, a termék ugyanis hidegen sajtolt extra szűz olívaolajat tartalmaz, amely polifenolokban rendkívül gazdag (több mint 350 mg/kg). A polifenolok erős antioxidánsok, számos jótékony hatásai ismertek.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr2213620462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása