Omega3

Omega3

A több ezer éves fűszernövény titka

2018. január 24. - Egyensúly

Az ókorban ismertté vált sáfrányt (Crocus Sativus Linnaeus) főleg fűszerként, görcsoldóként, érzéstelenítőként, valamint színezőanyagként használták. A XIV. században sáfrányból készült orvosságot a pestis ellen is használták. Az első érdemi leírástól napjainkig, közel 4000 év alatt több mint 90 féle betegség, kór, nyavalya sikeres kezeléséről számoltak be.

A sáfrány több mint 150 illékony, aromás vegyületet tartalmaz, főként terpéneket, terpén-alkoholt és ezek észtereit. Sok nem illó aktív összetevője is van, amelyek közül számos karotinoid, mint pl. a zeaxantin, likopin, valamint az alfa és béta karotinoidok. A sáfrány tehát egy sokoldalúan felhasználható anyag, amit az étrend-kiegészítőkre szakosodott Zinzino is felismert.

Mire használhatjuk a sáfrányt?

A sáfrány javítja a szem véráramellátását és a retina megfelelő működését, továbbá trombózist meggátló hatással is rendelkezik. Ezenkívül olyan bioaktív összetevőket is tartalmaz, amelyek szerepet játszanak az öregedési folyamatoknál, a sebgyógyulásban, illetve a szervezet rákkal folytatott küzdelmében is.

A Crocus Sativus Linnaeus segít meggátolni az apoptózis (programozott sejthalál) kialakulását, illetve képes elnyomni a TNF (tumor nekrózis faktor) hatását. A Zinzino Viva affront, Spanyolországból származó prémium minőségű sáfrány szabványosított és szabadalmaztatott kivonatát tartalmazza.

Miről ismerjük föl és hol találkozhatunk vele?

A sáfrány évelő növény; lila virága, szárított, piros bibéje és sárga porzója van. Spanyolország az egyik legnagyobb sáfránytermelő hely, ahol kétféle sáfrányt is termesztenek (a Crocus Coupet és a Superiort). A világ sáfránytermelésének 81 százalékát Iránban termesztik. A kasmíri sáfrányt India északi területein, Kasmír államban termesztik. Magyarországon mára már csak történelem a sáfránytermesztés.

safrany.jpg

Az orvostudomány mely területén hasznosítják a sáfrányt?

Görcsoldó, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért a gasztroenterológia területén előszeretettel használják. Javítja az emésztést, illetve csökkenti a puffadást és a teltségérzetet. Magas vérnyomás, illetve köhögés esetén is hasznos, továbbá oldja a szorongást, javítja a hangulatot. A sáfrány továbbá rákellenes hatással is rendelkezik: bizonyítottan gátolja a tumor elburjánzását. A Zinzino Viva hozzájárul a fáradtság és kimerültség enyhítéséhez és a zavartalan alváshoz, továbbá enyhíti a mindennapi stresszt is, így egy igazán sokoldalú terméket kapunk.

Érdekességek a sáfránnyal kapcsolatban

A sáfrány magas ára annak munkaigényes termesztésével magyarázható, továbbá közismert, hogy gyógyító és kulináris tulajdonságai miatt egyedülálló a fűszerek között. Érdemes tudni, hogy az olcsó változatok kurkumát, körömvirágot vagy sáfrányos szeklicét tartalmaznak, és nem rendelkeznek a sáfrány csodálatos tulajdonságaival. A sáfrányból nem érdemes sokat vásárolni, mert fűszerként nem tárolható sokáig. Mitől ilyen drága a sáfrány? Egyrészt azért, mert a betakarítás és feldolgozás nagy részét kézzel végzik, ráadásul használat előtt hővel vagy sugárzással elő is kell kezelni. A Zinzino Vivában található affron sáfránykivonatot egy olyan csúcstechnológiai eljárással vonják ki, amely megsemmisíti a mikrobiológiai szennyeződéseket és javítja a bioaktív összetevők profilját.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr9313686842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása