Omega3

Omega3

Az Alzheimer-kór, az omega-3 és a D-vitamin közötti összefüggések

2018. március 14. - Egyensúly

Bizonyított tény, hogy a várandós és szoptatós kismamák omega-3 zsírsav bevitele hozzájárul a magzat és a csecsemő agyának normál fejlődéséhez, valamint később is elősegíti a normál agyműködést. Vajon az olyan súlyos betegségek esetében, mint az Alzheimer-kór is segíthet?

Az Alzheimer-kór és tünetei

Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka. A beteg szellemi képessége fokozatosan leromlik, egyre nehezebbé válnak számára a mindennapos cselekvések, a tájékozódás, a gondolkodás. Ez hatalmas terhet jelent számára és a környezetében élőkre egyaránt, hiszen oly mértékben lesz feledékeny a beteg, hogy már a saját, közvetlen családtagjait sem ismeri fel, a saját lakásában is eltéved. Nagy megrázkódtatás, hogy a szeretett idős ember milyen változásokon megy át. Tehetünk-e ez ellen valamit?

Az omega-3 és a D-vitamin kombinációja

Amerikai tudósok kutatásaik során rájöttek arra, hogy a D3-vitamin és az omega-3 zsírsav segít az immunrendszernek megtisztítani az agyat azoktól az úgynevezett amyloid-lerakódásoktól, amelyek az Alzheimer-kór fizikai fémjelzői.

A D-vitamin legfőbb forrása a napsütés, amelyhez a mozgásukban már korlátozott idősebb emberek nehezebben jutnak hozzá, hiszen javarészt bent tartózkodnak. Ez a vitamin elengedhetetlen az egészséges csontozat kialakulásához és fenntartásához, valamint az immunrendszer aktiválásához. Azt már korábbi tanulmányokban kimutatták, hogy a D3-vitamin befolyásolja azt a mechanizmust, amely „eltünteti” az amyloid-betát, azt a kóros fehérjét, amely ragadós plakkokban zárja el az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agysejtjei közti fontos kommunikációs teret. Jó hír, hogy a Zinzino Health termékcsaládjába tartozó BalanceOil halolajak nemcsak halat, hanem olívaolajat és D-vitamint is tartalmaznak, így D-vitamin pótlására is nagyszerűen alkalmazható.

180306_omega3_alzheimer.jpg

A Kaliforniai Egyetem kutatói egészséges és alzheimeres betegek makrofágjait (immunsejtek) vizsgálták. Ezen immunsejtek feladata, hogy eltakarítsák az olyan káros anyagokat, mint az amyloid-beta. Először azonos környezeti körülmények közé helyezték az amyloid-betát a makrofágokkal. Ezután egyes sejtekhez D3-vitamin és omega-3 zsírsav aktív formáit adták. A kutatás bebizonyította, hogy a két adalék serkentette a makrofágok tevékenységét az alzheimeresek vérmintáiban, sőt kevesebb volt az elhalt agysejtek száma, mint normál esetben.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr1813726368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása