Omega3

Omega3

Az omega-3 hiánya és a meddőség

2018. június 21. - Egyensúly

Egyre több család csak tervezi a babát, de a fogantatás nem, vagy csak igen sok-sok próbálkozás után történik meg. Vajon mi lehet az ok? A szervi problémák mellett egyre gyakoribb a stressz, az életmódbeli és környezeti ártalmak okozta időszakos vagy teljes meddőség. A párok 15%-a meddő, ezen belül 40%-ban a férfiak, 20%-ban a párok mindkét tagja valamilyen rendellenességben szenved, amely gátolja a fogantatást. Általában 2 év sikertelen próbálkozás után kezdik meg a párok a teljes kivizsgáltatást. Kutatók azonban úgy vélik, hogy a megfelelő táplálkozással már a tervezett terhesség előtt is sokat tehetünk a fogantatásért és a majdan megszülető gyermekünk egészségéért.

omega3_meddoseg.jpg

Ha meddő egy nő

A nők manapság sokkal több szénhidrátot fogyasztanak, mint 50-60 évvel ezelőtt. Ez felborítja a szervezetünkben található zsírsavak egyensúlyát, így a hormonháztartás nem tud megfelelően működni, mely akár termékenységi problémákhoz is vezethet.

Az omega-3 pótlás növelheti a teherbeesés esélyét – állítja dr. Tom Saldeen professzor. A meddőségi problémákkal küzdő nőknél gyakran figyelhető meg a méhben csökkent véráramlás. A megfelelő omega-3 és omega-6 aránynak köszönhetően azonban megnövekszik az omega-3 alapú prostacyclin szint, ami értágító hatással jár, és a thomboxane szint, ami viszont érszűkítő. Így a méhben normálissá válik a véráramlás, és nő az esély a fogantatásra, illetve a várandósság fennmaradására a szülésig. Az omega-3 gyulladáscsökkentő hatással is bír, illetve a hozzájárul az egészséges sejtosztódáshoz is.

Ha meddő egy férfi

Az USA Illinoisi Egyetemének munkatársai szerint az omega-3 zsírsav javítja a férfiak nemzőképességét. „Vizsgálatainkban speciális génkezelt egereket használtunk, akiknél hiányzott egy enzim, ami a dokozahexa-enoilsav (DHA) előállítása szempontjából alapvető. A dokozahexa-enolilsav hiányában a hím állatok meddők voltak, kevés és bizarr alakú spermiumokat termeltek, amelyek nemzésképtelenek”- mondja Manabu Nakamura, az Illinoisi Egyetem táplálkozáskutatója. A DHA az omega-3 zsírsav egyik fontos összetevője. Amennyiben omega-3 tartalmú étrendet fogyasztottak a kísérleti példányok, a nemzőképesség teljesen visszaállt. Ez a vizsgálat az első, amely alátámasztja a DHA közvetlen fontosságát a férfiak nemzőképességéhez.

Egy másik vizsgálatba 266 terméketlen férfit vontak be (alacsony spermiumszám, melyek mozgási képessége is csökkent, sőt alaki eltérések is mutatkoztak). A résztvevők naponta 1,82g EPA és DHA tartalmú omega-3 kapszulát fogyasztottak 32 héten át. A kiértékelt eredmények alapján a 32. hét után a spermiumokban magasabb EPA és DHA koncentrációt mértek, valamint azok száma is megnövekedett, 15 millió/ml-ről átlagosan 28 millió/ml-re. Mivel az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással vannak, a káros folyamatokat blokkolják, így a spermiumok alaki rendellenességeit is csökkenthetik.

Omega-3 étrend-kiegészítő – Zinzino BalanceOil

Mely táplálékokból tudunk megfelelő omega-3-hoz jutni? Elsősorban a zsíros halak fogyasztása ajánlott, a vegánok pedig lenmagot, dióféléket fogyaszthatnak. Léteznek olyan étrend-kiegészítők, amelyek egyszerűbbé teszik azt, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben jussunk omega-3-hoz. Sőt a Zinzino BalanceOil Vegan formulája csak növényi összetevőt tartalmaz, így a vegánok is biztonságos és megfelelő minőségű omega-3-hoz juthatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr9614029518
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása