Omega3

Az Alzheimer-kór, az omega-3 és a D-vitamin közötti összefüggések

2018. március 14. - Egyensúly

Bizonyított tény, hogy a várandós és szoptatós kismamák omega-3 zsírsav bevitele hozzájárul a magzat és a csecsemő agyának normál fejlődéséhez, valamint később is elősegíti a normál agyműködést. Vajon az olyan súlyos betegségek esetében, mint az Alzheimer-kór is segíthet?

Az Alzheimer-kór és tünetei

Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka. A beteg szellemi képessége fokozatosan leromlik, egyre nehezebbé válnak számára a mindennapos cselekvések, a tájékozódás, a gondolkodás. Ez hatalmas terhet jelent számára és a környezetében élőkre egyaránt, hiszen oly mértékben lesz feledékeny a beteg, hogy már a saját, közvetlen családtagjait sem ismeri fel, a saját lakásában is eltéved. Nagy megrázkódtatás, hogy a szeretett idős ember milyen változásokon megy át. Tehetünk-e ez ellen valamit?

Az omega-3 és a D-vitamin kombinációja

Amerikai tudósok kutatásaik során rájöttek arra, hogy a D3-vitamin és az omega-3 zsírsav segít az immunrendszernek megtisztítani az agyat azoktól az úgynevezett amyloid-lerakódásoktól, amelyek az Alzheimer-kór fizikai fémjelzői.

A D-vitamin legfőbb forrása a napsütés, amelyhez a mozgásukban már korlátozott idősebb emberek nehezebben jutnak hozzá, hiszen javarészt bent tartózkodnak. Ez a vitamin elengedhetetlen az egészséges csontozat kialakulásához és fenntartásához, valamint az immunrendszer aktiválásához. Azt már korábbi tanulmányokban kimutatták, hogy a D3-vitamin befolyásolja azt a mechanizmust, amely „eltünteti” az amyloid-betát, azt a kóros fehérjét, amely ragadós plakkokban zárja el az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agysejtjei közti fontos kommunikációs teret.

180306_omega3_alzheimer.jpg

A Kaliforniai Egyetem kutatói egészséges és alzheimeres betegek makrofágjait (immunsejtek) vizsgálták. Ezen immunsejtek feladata, hogy eltakarítsák az olyan káros anyagokat, mint az amyloid-beta. Először azonos környezeti körülmények közé helyezték az amyloid-betát a makrofágokkal. Ezután egyes sejtekhez D3-vitamin és omega-3 zsírsav aktív formáit adták. A kutatás bebizonyította, hogy a két adalék serkentette a makrofágok tevékenységét az alzheimeresek vérmintáiban, sőt kevesebb volt az elhalt agysejtek száma, mint normál esetben.

Az időskori vakság hátterében omega-3 hiány is állhat

A makula-degeneráció az időskori vakság egyik fő oka. Már 50 év felett elkezdődik a látás romlása, ami – figyelembe véve az öregedési folyamatokat – természetes, a makula-degeneráció kialakulása azonban nem törvényszerű.

idos_szem_szemuveg.jpg

A betegség oka a sárgafolt (a retina éleslátásért felelős területe) vérellátásának fokozatos megszűnése. A betegség kezdetekor még nem jelentkezik a látásromlás, de az erek elzáródása már kimutatható. Mit tehetünk ellene? Az egészséges életmód természetesen ebben az esetben is segít. Kerüljük a dohányzást, táplálkozzunk korszerűen, és ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavat fogyasszunk.

Mi a kapcsolat az omega-3 zsírsav és az időskori vakság között?

Több ezer résztvevő bevonásával kutatók megállapították, hogy akik rendszeresen, legalább heti egy alkalommal zsíros húsú, hidegvízi halat fogyasztottak, 31%-kal kevesebbszer fordult elő ez a betegség. Ez a szám 35%-ra emelkedett, ha legalább heti kétszeri volt a halfogyasztás.

A makréla, szardínia, szardella halak omega-3 zsírsavban gazdagok. Az már bizonyított tény, hogy az omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő hatású, így valószínűsíthetően ez a tulajdonsága védi a szemet is. Több országban is végeztek ilyen jellegű kutatásokat, és hasonló eredményre jutottak.

Mit kell tehát tennünk, hogy látásunk minőségét sokáig megőrizhessük? Együnk minél több tengeri halat, fogyasszunk omega-3-ban gazdag dió- és mogyoróféléket, lenmagot. De választhatjuk a jó minőségű, omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítőket. Ne feledjük: az ember vizuális, a legtöbb információt a látása alapján gyűjti be. Vigyázzunk tehát szemünk egészségére!

Mi köze az omega-3-nak a stresszhez és a depresszióhoz?

Mi a stressz? – merül fel bennünk jogosan a kérdés. Sokat hallunk róla, sokszor mégis keveset tudunk róla. A stressz a szervezetünk reakciója a minket ért külső hatásokra, tehát egyfajta menekülés. Ez rövidtávon védelmet biztosít, hosszabb távon azonban a stressz megterhelő a szervezetnek.

Stressz, szorongás és depresszió

Megkülönböztethetünk krónikus stresszt, amely általában érrendszerünket, keringésünket, szívünket támadja meg elsőként, de az ezekkel összeköttetésben álló szervekre (emésztőrendszer és izmok) sincs jó hatással. Legelső tünetei közé sorolhatjuk a jóval kevesebb alvást, étkezést és mozgást. Kiváltó ok lehet valamilyen családi, munkahelyi vagy párkapcsolati probléma. Tartós stressz következményében romlik agyunk vérellátása, nő a vérnyomás, ezzel párhuzamosan pedig csökken a koncentrálóképesség. A depresszió első jelei lehetnek a különféle hangulatingadozások, az alvászavar, a gondolkodási képesség csökkentés, a jövővel kapcsolatos aggodalom, bűntudat érzése, étvágytalanság, látható fogyás és egyéb testi panaszok.

depresszio-omega-3.jpg

Omega-3 fogyasztással a depresszió ellen

Az omega-3 zsírsavak különösen hatékonynak bizonyultak az akut stressz és az enyhe depresszióval kapcsolatos tünetek kezelésében, mindezt ráadásul mellékhatások nélkül. A depresszió térhódítása szoros kapcsolatban áll az étkezési szokások megváltozásával. A halfogyasztás nagyban segít megelőzni a depresszió és a stressz okozta tüneteket. Kutatások szerint az Egyesült Államokban 24 kg az évente egy főre jutó tengeri eredetű táplálék, Németországban 13 kg, míg Japánban 73 kg. Ennek megfelelően az USA-ban a lakosság 3%-a, Németországban 5%-a, míg Japánban a lakosság mindössze 0,1%-a depressziós. Tehát az omega-3 szerepe létfontosságú a depresszió legyőzésében.

Hogyan segíthet az omega-3?

Azok a népek, akiknek legfőbb fehérjeforrásuk a hal, igen kevés megbetegedéssel néznek szembe. Azok a depressziós betegek, akik omega-3-at fogyasztottak, kezeléseik alatt sokkal nyugodtabbak és kevésbé feszültek voltak. Minél súlyosabb valakinek a depressziója, annál magasabb az omega-6 szintje, amely káros az egészségre. Az alkoholizmust is kísérő súlyos depresszió is összefüggésben áll az omega-3 zsírsavak hiányával, hiszen az alkohol kimeríti az agyban lévő DHA (dokozahexaénsav) tartalékokat. Az agy teljes egészében zsírból áll, így érthető, hogy a zsírfogyasztás hatással van az agy összetételére, különösen az ioncsatornákéra, ugyanis ezek szállítják jeleket az agynak. Az omega-3 alacsony szintje tehető felelőssé továbbá a negatív hangulatért is.

Érdemes tehát minél több esszenciális omega-3 zsírsavat fogyasztani, tehát több tengeri halat (pl. makrélát, lazacot, tonhalat, tőkehalat és szardíniát), növényi olajokat (pl. olívaolajat, repceolajat, lenmagolajat, szójaolajat és kendermagolajat), diót, mogyorót és hüvelyeseket. S ne feledkezzünk meg az omega-3 étrend-kiegészítőkről sem, amelyek fogyasztásával még hatékonyabban egészíthetjük ki étkezésünket.

Lehet összefüggés a stroke és az omega-3 fogyasztás között

Stroke: az agy hirtelen fellépő vérellátási zavara, amely során a szükségesnél kevesebb vér jut el az agyba, vagy annak egyes területeire. Ennek többféle oka is lehet, például a nyaki, vagy a koponyán belüli erek szűkülete, vagy egy a szívből, esetleg a test bármely részéből az agyba jutó vérrög, amely elzárja a kisebb vagy nagyobb ereket. Hogyan lehet kiküszöbölni ezt a komoly betegséget, amely akár halálhoz is vezethet?

Kezeltesse magas vérnyomását, kerülje a stresszes életvitelt, ne dohányozzon, mozogjon rendszeresen és táplálkozzon egészségesen!

Tudta, hogy az omega-3 zsírsav segítségével elkerülhető lehet a stroke?

Fogyasszon minél gyakrabban hideg ízi, zsíros húsú halat! Ezen halak igen magas omega-3 tartalommal rendelkeznek. A halolaj csökkenti a vérrög keletkezésének veszélyét, így a stroke egyik fajtája, az iszkémiás stroke (amikor az agyi vérerek plakkok vagy rögök miatt átjárhatatlanak lesznek) kockázata alacsonyabb lesz.

Akik hetente 2-4 étkezés alkalmával ilyen halat ettek, 6%-kal alacsonyabb kockázattal estek át stroke-on. Ha ez az adag 5 vagy annál is több volt, ez a szám már 12%.

Melyik hal a legjobb? A szardella, szardínia, lazac, pisztráng, makréla és a tonhal. Sokan persze idegenkednek a haltól, sem az illatát, sem az ízét nem szeretik. Ilyenkor többféle megoldás is a rendelkezésükre áll.

Mi tartalmaz omega-3 zsírsavat?

A zsíros halakon kívül bátran fordulhatunk a növények felé. Ízben semlegesebbek mint a halak, és rengeteg módon készíthetőek el. Omega-3-at tartalmaznak a dió- és mogyorófélék, a vörösáfonya, a fekete málna és a lenmag is.

A húsfélékben és a tojásban is találunk omega-3-at, de ezek mennyisége nagyban függ attól, milyen takarmánnyal látták el az állatokat.

Fordulhatunk étrend-kiegészítőkhöz is. Választhatunk halolaj kapszulákat vagy az utóbbi időben már kapszula nélküli, „kanalas” megoldás is a rendelkezésünkre áll, ami kiküszöböli a zselésítő anyagot (ami legtöbbször sertészselatin).

A cukorbetegség és az omega-3 zsírsav

Egy kövér európai embernél vagy egy kövér eszkimónál nagyobb a cukorbetegség kockázata? A választ leginkább a táplálkozásukban találjuk meg. Már a földrajzi elhelyezkedés is hatással van a táplálkozási szokásokra.

Az eszkimók fő tápláléka

Az eszkimók Kelet-Szibériától Alaszkán és Kanadán át a Grönlandig húzódó arktikus területeken élnek. A zord éghajlati körülmények miatt az étrendjük kevésbé változatos. Általában hideg vízi, mélytengeri halakat fogyasztanak, de előfordul a fókahús is az étlapjukon. A zsíros halak rendkívül gazdagok omega-3 zsírsavakban, ami különösen egészségessé teszi a sarkvidéki lakosokat.

Miért egészséges az omega-3 zsírsav bevitele

Az egészségre jótékony hatású, többszörösen telítetlen zsírokat két csoportba oszthatjuk: omega-3 és omega-6 zsírsavakra. Ezek az ún. esszenciális zsírsavak. Mivel szervezetünk nem képes előállítani ezeket a létfontosságú zsírokat, a táplálékunkból kell felvennünk őket.

A hosszú láncú omega-3 két nagyon fontos anyagot biztosít szervezetünk számára:

- A DHA-t (dokozahexaénsav): fontos szerepet játszik a gyermekek agyának fejlődésében, a szem és látás megfelelő működésében, és az észlelő funkciók javításában.

- Az EPA-t (eikozapentaénsav): az agy egészséges működésének fenntartásában.

Az omega-3 és az eszkimók

Egyre több tudományos vizsgálat irányult az eszkimók táplálkozása felé. Az csupán tévhit, hogy a nagy fizikai megterhelésnek és az időjárási körülményekkel való állandó dacolásnak köszönhetően ez a népcsoport szikár, csupa sovány emberből áll. Igenis vannak közöttük elhízott, túlsúlyos férfiak és nők is. Ha az európai vagy az amerikai statisztikákat tanulmányozzuk, az elhízott emberek jelentős százaléka cukorbeteg. Az eszkimóknál azonban ez nincs így.

2011-ben egy átfogó kutatást végeztek amerikai tudósok. Délnyugat-Alaszkában 330 személy adatait elemezték, akiknek 70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott volt. Amint azt várták, azokban, akikben alacsony volt a DHA és az EPA szintje és emellett kövérek voltak, a vér triglicerid- és C-reaktív protein (CRP) koncentrációja erősen emelkedett volt (a C-reaktív protein a szervezet általános gyulladásos állapotának jelzője). Ismert, hogy a magas triglicerid és CRP szint növeli a szívbetegség, és feltehetően a cukorbetegség kockázatát. Ezek az eredmények hasonlók voltak ahhoz, amit az USA többi államában szoktak találni azokban, akikben alacsony a DHA és az EPA szintje. Az azonban új eredmény volt, hogy magas omega-3 zsírsavszint mellett a kövérség nem járt együtt ezekkel a kockázati tényezőkkel.

cukorbetegseg_eszkimo.jpg

Feltételezhető, hogy a nagy mennyiségű zsíros, omega-3 zsírsavban gazdag halak fogyasztása bizonyos mértékig védőszerepet tölt be a 2-es típusú cukorbetegséggel és a kövérség más káros hatásaival szemben.

Persze nem lehet mindenki eszkimó, számunkra nehéz minden nap zsíros hideg vízi tengeri halat enni. Ha szeretnénk egészségesebbek lenni, étrend-kiegészítőket kell fogyasztanunk. Ma már számos omega-3 forrásból választhatunk. Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy csak a legtermészetesebb, ellenőrzött összetételű, minőségi étrend-kiegészítőket vegyük le a polcról.

Bőrproblémák esetén is hatásos az omega-3

Bőrünk állapota nemcsak egészségi, hanem lelki állapotunkat is tükrözi. Ez az állítás a bőrproblémákra is igaz, hiszen sokan tartják úgy, hogy betegségeink elsősorban lelki eredetűek.

Mire utalhatnak a bőrproblémák?

Számos esetben elég csak táplálkozásunkon változtatni, így bőrünk újra sima és egészséges lesz. Bőrünk sok más szervünkkel, így az emésztőrendszerünkkel is szoros kapcsolatban áll. Azok a tünetek tehát, melyek bőrünkön is megjelennek az emésztőszervekre is negatív hatással vannak. Kiütések, bőrpírek, gyulladások és ekcémák egyaránt irritálhatják a szervezetet.

bor-omega-3.jpg

Hogyan segít ebben az omega-3?

Szervezetünk építő elemei az esszenciális zsírsavak. Az esszenciális zsírsavakat szervezetünk – a vitaminokhoz hasonlóan – nem képes előállítani, így ezeket csak táplálék formájában tudjuk bevinni. Az esszenciális zsírsavak közé tartoznak az omega-3 zsírsavak is. A legtöbb omega-3-at halakból, magvakból és tejtermékekből tudjuk szervezetünkbe juttatni. Az omega-3 zsírsavak normalizálják a szaruképződést, javítják a bőr sejtjei közötti összetartást, illetve beépülnek a sejthártyába, így fokozzák a bőr rugalmasságát is.

Szervezetünk azonnal jelzi az omega-3 hiányt

Az omega-3 hiányt rendszerint jelzi szervezetünk, vagyis a bőrünk, hajunk, szánk stb. kirepedezik, töredezettebbé és érzékennyé válik. Megfelelő mennyiségű és minőségű omega-3 étrend-kiegészítők fogyasztásával csökkenthetjük a bőr irritációját és hatékonyan regenerálhatjuk bőrünket. Az omega-3 zsírsavak segítenek az aknés bőrproblémák javításában, valamint a sejtmembrán egészségéért is felelősek. Ez azért is fontos, mert a sejtmembrán felelős a sejt vízháztartásáért, rugalmasságáért, ez pedig meghatározza, mennyire ráncos a bőr felszíne. Az omega-3 zsírsavak nagy része gyulladáscsökkentőek, így megakadályozzák a káros méreganyagok termelődését, így közvetett módón hatnak bőrünk állapotára is.

Étrendünk sajnos nem tartalmaz elég omega-3-at

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy modern étrendünk rendkívül kiegyensúlyozatlan az omega-3 és az omega-6 zsírsavak bevitele szempontjából. Az ajánlott omega-6:3 arány 1:1 lenne (bár már a 3:1 és 5:1 is megfelelő), ehelyett Európában 25:1, az Egyesült Államokban pedig 30:1 az átlagos arány. Vagyis lényegesen több omega-6-ot fogyasztunk, mint omega-3-at. Ez a felborult arány óriási szerepet játszik a gyullladások létrejöttében, hiszen az omega-6 zsírsavak jelzőmolekulái magas gyulladási potenciállal rendelkeznek. Érdemes tehát odafigyelnünk az omega-3 zsírsavak megfelelő bevitelére, amit halak (lazac, hering, makréla, szardella, szardínia, tonhal), diófélék, chia mag és vörösáfonya fogyasztásával növelhetünk. Bátran használhatunk étrend-kiegészítőket is, hiszen sokunk étrendjében nincs elég omega-3 forrás, így kénytelen vagyunk más helyekről pótolni azt.

Hogyan lehetünk egészségesebbek?

Manapság nagyon divatos egészségesen élni. Ez persze jó, hiszen sok más terület mellett az étkezések területén is tudatosabbak vagyunk: megnézzük, hogy mit és milyen minőségben fogyasztunk.

Miért szedjünk étrend-kiegészítőket?

Azonban hiába próbálunk minél természetesebb alapanyagokból, sok vitaminból és ásványi anyagból álló ételeket magunkhoz venni, ez már sokkal nehezebb mint például 100 évvel ezelőtt. A nagyüzemi termesztés, a talaj kizsigerelése miatt a zöldségek és a gyümölcsök nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű tápanyagot. Az állattenyésztés ipari jellege miatt is kevesebb vitamin és ásványi anyag található meg az állatok húsában, tejében, főleg, ha nem szabadföldön történik a legeltetés, nem zöldtakarmánnyal történik a takarmányozás.  Több tudományos kutatás is arról szól, hogy pótolnunk kell ezeket az anyagokat: szedjünk étrend-kiegészítőket.

Most jön a következő kérdés: Milyeneket?

Honnan tudom, hogy mi számomra a megfelelő?

Földünk különböző pontjain különböző ételeket fogyasztunk. Gondoljunk csak arra, hogy az eltérő földrajzi és éghajlati viszonyok, valamint a táplálkozási kultúra és az országok „gazdagsága” miatt már eleve másféle táplálékot veszünk magunkhoz. Az arab országokban a kultúra és a vallás miatt igencsak kevés sertéshús fogy, ellenben a kecske kedvelt táplálék. De Európán belüli példát is hozhatunk. A mediterrán térségben hagyománya van az olívaolaj és a sok zöldség fogyasztásának, de egy alpesi legelő mellett természetes a sok tejből, túróból, sajtból készült étel.

omega-3-tej.jpg

Azt szokták mondani, hogy a környezetünkben megtermő növények a legmegfelelőbbek számunkra. Ez így igaz is lehet, de ebből az is következhet, hogy ugyanazon vitamin vagy ásványi anyag többféle táplálékban is előfordul, mert hiába él az emberiség különböző adottságú földrajzi helyeken, nagyjából ugyanúgy van „összerakva”, a vitamin- és ásványi anyag szükségletei hasonlóak. Bár hiába táplálkozunk változatosan, a XXI. században már nem tudjuk csak az élelmiszerekből és a friss összetevőkből a megfelelő mennyiségű tápanyagot a szervezetünkbe bevinni: gondoskodnunk azok pótlásáról.

Mi az omega-3 zsírsav?

Ha az interneten rákeresünk néhány étrend-kiegészítőt gyártó vagy forgalmazó cégre, kínálatukban biztosan szerepel az omega-3. Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai, közéjük tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). A telítetlen zsírsavakat - néhány kivételtől eltekintve - a szervezet nem képes előállítani, ezek az esszenciális zsírsavak, ezért a napi szükséglet biztosításához nélkülözhetetlen a táplálék formájában történő bevitelük. A táplálékkal bevitt olajok és zsírok lebontási termékei a zsírsavak.

Az omega-3 zsírsav több táplálékban is előfordul, és a termékeny nők egy kis mennyiséget maguk is képesek előállítani. Omega-3 zsírsavat tartalmaz a zöldtakarmánnyal etetett szarvasmarha és baromfi húsa, a tojás és a tej is, valamint a lenmag és a chiamag is. A hideg vízi tengeri halak az egyik legjelentősebb omega-3 források.

Milyen élettani hatása van az omega-3 zsírsavnak?

Számos pozitív élettani hatással rendelkezik. Csecsemőknél az omega-3 hozzájárul a megfelelő agyi, szellemi fejlődéshez, a látásélesség kialakulásához. Az EPA és a DHA fontos a szív megfelelő működéséhez, csökkenti az érrendszeri megbetegedések kockázatát, hozzájárul a normál vérnyomás fenntartásához. Csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Segít a bőr egészségének megőrzésében, néhány bőrprobléma pl. ekcéma estében is jótékony hatással bír. Erősíti az immunrendszert.

Köztudott, hogy a grönlandi eszkimók körében szinte ismeretlenek a szív- és érrendszeri betegségek. Számos kutatás próbálta feltárni ennek okát. A kulcs a táplálkozásban van, hiszen az eszkimók rendkívül sok hideg vízi tengeri halat fogyasztanak, melyek magas omega-3 zsírsavtartalma megvédhet az ilyen jellegű megbetegedésektől.

Persze nem mindenki élhet Grönlandon és eheti a temérdek hideg vízi tengeri halat. A legjobb, amit magunkért tehetünk, omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőket fogyasztunk. 

Magyarországon a leggyakoribb halálozási ok: a szív- és érrendszeri betegségek. Ennek okait hosszasan lehetne sorolni. A tény viszont az, hogy van létjogosultsága az omega-3 fogyasztásának.

omega-3-hal2.jpg

A több ezer éves fűszernövény titka

Az ókorban ismertté vált sáfrányt (Crocus Sativus Linnaeus) főleg fűszerként, görcsoldóként, érzéstelenítőként, valamint színezőanyagként használták. A XIV. században sáfrányból készült orvosságot a pestis ellen is használták. Az első érdemi leírástól napjainkig, közel 4000 év alatt több mint 90 féle betegség, kór, nyavalya sikeres kezeléséről számoltak be.

Mire használhatjuk a sáfrányt?

A sáfrány javítja a szem véráramellátását és a retina megfelelő működését, továbbá trombózist meggátló hatással is rendelkezik. Ezenkívül olyan bioaktív összetevőket is tartalmaz, amelyek szerepet játszanak az öregedési folyamatoknál, a sebgyógyulásban, illetve a szervezet rákkal folytatott küzdelmében is. A Crocus Sativus Linnaeus segít meggátolni az apoptózis (programozott sejthalál) kialakulását, illetve képes elnyomni a TNF (tumor nekrózis faktor) hatását.

Miről ismerjük föl és hol találkozhatunk vele?

A sáfrány évelő növény; lila virága, szárított, piros bibéje és sárga porzója van. Spanyolország az egyik legnagyobb sáfránytermelő hely, ahol kétféle sáfrányt is termesztenek (a Crocus Coupet és a Superiort). A világ sáfránytermelésének 81 százalékát Iránban termesztik. A kasmíri sáfrányt India északi területein, Kasmír államban termesztik. Magyarországon mára már csak történelem a sáfránytermesztés.

safrany.jpg

Az orvostudomány mely területén hasznosítják a sáfrányt?

Görcsoldó, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ezért a gasztroenterológia területén előszeretettel használják. Javítja az emésztést, illetve csökkenti a puffadást és a teltségérzetet. Magas vérnyomás, illetve köhögés esetén is hasznos, továbbá oldja a szorongást, javítja a hangulatot. A sáfrány továbbá rákellenes hatással is rendelkezik: bizonyítottan gátolja a tumor elburjánzását.

Érdekességek a sáfránnyal kapcsolatban

A sáfrány magas ára annak munkaigényes termesztésével magyarázható, továbbá közismert, hogy gyógyító és kulináris tulajdonságai miatt egyedülálló a fűszerek között. Érdemes tudni, hogy az olcsó változatok kurkumát, körömvirágot vagy sáfrányos szeklicét tartalmaznak, és nem rendelkeznek a sáfrány csodálatos tulajdonságaival. A sáfrányból nem érdemes sokat vásárolni, mert fűszerként nem tárolható sokáig.

Omega-3 zsírsavakkal a mellrák ellen

Amit az omega-3-ról tudni érdemes

Az omega-3 egy esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja előállítani, ezért szükséges napi rendszerességgel táplálék formájában bevinni a szervezetbe.  Az omega-3 zsírsavak rendkívül sok pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. Kismamáknál segíti a magzat fejlődését, illetve a koraszülés előfordulásának csökkentésében is jelentős szerepe van. Csökkenti az érelmeszesedés, a koleszterin és a szívinfarktus kockázatának kialakulását. Az omega-3 zsírsavaknak nagy szerepük van továbbá a depresszió elleni küzdelemben is.

Miben található omega-3 zsírsav?

A legtöbb omega-3 zsírsav a halolajban, illetve különböző halakban (lazac, makréla, szardella, hering, szardínia) található, így ezek fogyasztása mindenképpen egészséges. De omega-3-at tartalmaznak egyes magvak (pekándió, pisztácia, dió), a lenmag, a tojás, az avokádó, a brokkoli, a kelbimbó, illetve a száraz fehér bab is. Számos kutatás kimutatta, hogy az omega-3 zsírsav halolajból felvéve nyolcszor hatékonyabb, mint a növényi forrásokból felvett omega-3, így a különféle halolajat tartalmazó étrend-kiegészítők is nagyszerű omega-3-források.

omega3_2.jpg

Az omega-3 a mellrák legyőzésében is segít

A mellrák a bőrrák után a második legelterjedtebb és legtöbb halálozással járó betegség az Egyesült Államokban. Egy kanadai egyetem kutatói azonban kísérletekkel kimutatták, hogy az omega-3 a mellrák ellen is hatásos: a halolajból származó omega-3 zsírsavak nyolcszor hatékonyabban segítenek a mellrák leküzdésében. A halakból származó omega-3 zsírsavak ugyanis sokkal rezisztensebbek a betegséggel szemben, mint azok, amelyek növényi forrásból származnak.

Mire figyeljünk?

Bármennyire is jót tesz szervezetünknek, nem szabad túlzásba vinni az omega-3 zsírsavak fogyasztását, ugyanis a napi 1-2 grammnál több már káros lehet. A napi egészséges mennyiség kb. 10 dkg lazacban található meg, a túlzott omega-3 fogyasztás azonban gyengíti az immunrendszert, vérzéseket, illetve szívbetegeknek azonnali szívmegállást okozhat.

Az olívaolaj

Az olívaolajat már Kr. e. 3700 évvel ezelőtt is használták – leggyakrabban az ókori Római Birodalom, Görögország és Egyiptom területén. Az olívaolaj, mely a mediterrán vidékeken a táplálkozás alapját képezi, napjainkban reneszánszát éli, mivel nemcsak finom, hanem számos gyógyító hatással is rendelkezik. A világon nagyjából 800 millió olajfa található.

Előnyös tulajdonságai

Az olívaolaj A- és E-vitaminban gazdag, így semlegesíti a káros szabadgyököket, valamint csökkenti a koleszterinszintet. Számos gyógyító hatással rendelkezik, így pl. csökkenti a cukorbajt, hidratálja és regenerálja a bőrt, illetve feszesíti és simává varázsolja azt. Segíti a bőrgyógyulást, illetve megszünteti a bőrirritációt. Az olívaolaj a narancsbőr ellen is kiváló, antioxidánsai miatt pedig segít az öregedés lassításában is. Az olívaolajos masszázs például serkenti a vérkeringést, de az olaj kicserepesedett ajkakra is kiválóan használható.

Mire használható még az olívaolaj?

olivaolaj.jpg

Sokan fogyásra használják, de az olívaolaj számos nagyszerű tulajdonsággal rendelkezik még. Tetőtől talpig használhatjuk, hiszen hidratálja és dúsítja a hajat, simává varázsolja a bőrt, megszünteti a rossz leheletet, segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását, puhává varázsolja a száraz körmöket, illetve segít a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében. Érdemes tudni, hogy a jó olívaolaj 77%-ban telítetlen zsírsavakból, 14%-ban telített zsírsavakból és 9%-ban többszörösen telítetlen zsírsavakból, valamint E-vitaminból áll.

Erre vigyázzon olívaolaj használata közben

Nem szabad nagy mennyiséget fogyasztani belőle, főleg szoptatás alatt, amikor még az olívabogyóval is érdemes csínján bánni. Ne kenje nyílt sebekre, illetve figyeljen arra, hogy sötét üvegben, száraz és hűvös helyen tárolja. Mivel az olívaolaj magas forrásponttal rendelkezik, ezért nem alkalmas magas hőfokon való főzésre és sütésre. A halolajokban található olívaolaj 4 Celsius foknál alacsonyabb hőmérsékleten besűrűsödik, amitől az olaj zavarossá válhat. Ám nem kell megijedni, szobahőmérsékleten ugyanis hamar kitisztul.

Győződjön meg a minőségről!

Mielőtt olívaolajat vagy olívaolajat tartalmazó terméket vásárolna, győződjön meg az olaj minőségéről. Érdemes azt is tudni, hogy mi a különbség az extra szűz, illetve a hagyományos olívaolaj között. Az extra szűz olívaolaj az első, tiszta mechanikai úton történő sajtolásból származik. Ez a legjobb minőségű olívaolaj, amelynek nemcsak az íze, hanem a tápértéke is kiváló. A szűz olívaolaj a második vagy a harmadik sajtolásból származik. A sima olívaolaj a negyedik sajtolásból származik, amelyet még további hőhatással és vegyi anyagokkal kezelnek, éppen ezért ez a leggyengébb minőségű olívaolaj mind közül.