Omega3

Az omega-3 hiánya és a meddőség

2018. június 21. - Egyensúly

Egyre több család csak tervezi a babát, de a fogantatás nem, vagy csak igen sok-sok próbálkozás után történik meg. Vajon mi lehet az ok? A szervi problémák mellett egyre gyakoribb a stressz, az életmódbeli és környezeti ártalmak okozta időszakos vagy teljes meddőség. A párok 15%-a meddő, ezen belül 40%-ban a férfiak, 20%-ban a párok mindkét tagja valamilyen rendellenességben szenved, amely gátolja a fogantatást. Általában 2 év sikertelen próbálkozás után kezdik meg a párok a teljes kivizsgáltatást. Kutatók azonban úgy vélik, hogy a megfelelő táplálkozással már a tervezett terhesség előtt is sokat tehetünk a fogantatásért és a majdan megszülető gyermekünk egészségéért.

omega3_meddoseg.jpg

Ha meddő egy nő

A nők manapság sokkal több szénhidrátot fogyasztanak, mint 50-60 évvel ezelőtt. Ez felborítja a szervezetünkben található zsírsavak egyensúlyát, így a hormonháztartás nem tud megfelelően működni, mely akár termékenységi problémákhoz is vezethet.

Az omega-3 pótlás növelheti a teherbeesés esélyét – állítja dr. Tom Saldeen professzor. A meddőségi problémákkal küzdő nőknél gyakran figyelhető meg a méhben csökkent véráramlás. A megfelelő omega-3 és omega-6 aránynak köszönhetően azonban megnövekszik az omega-3 alapú prostacyclin szint, ami értágító hatással jár, és a thomboxane szint, ami viszont érszűkítő. Így a méhben normálissá válik a véráramlás, és nő az esély a fogantatásra, illetve a várandósság fennmaradására a szülésig. Az omega-3 gyulladáscsökkentő hatással is bír, illetve a hozzájárul az egészséges sejtosztódáshoz is.

Ha meddő egy férfi

Az USA Illinoisi Egyetemének munkatársai szerint az omega-3 zsírsav javítja a férfiak nemzőképességét. „Vizsgálatainkban speciális génkezelt egereket használtunk, akiknél hiányzott egy enzim, ami a dokozahexa-enoilsav (DHA) előállítása szempontjából alapvető. A dokozahexa-enolilsav hiányában a hím állatok meddők voltak, kevés és bizarr alakú spermiumokat termeltek, amelyek nemzésképtelenek”- mondja Manabu Nakamura, az Illinoisi Egyetem táplálkozáskutatója. A DHA az omega-3 zsírsav egyik fontos összetevője. Amennyiben omega-3 tartalmú étrendet fogyasztottak a kísérleti példányok, a nemzőképesség teljesen visszaállt. Ez a vizsgálat az első, amely alátámasztja a DHA közvetlen fontosságát a férfiak nemzőképességéhez.

Egy másik vizsgálatba 266 terméketlen férfit vontak be (alacsony spermiumszám, melyek mozgási képessége is csökkent, sőt alaki eltérések is mutatkoztak). A résztvevők naponta 1,82g EPA és DHA tartalmú omega-3 kapszulát fogyasztottak 32 héten át. A kiértékelt eredmények alapján a 32. hét után a spermiumokban magasabb EPA és DHA koncentrációt mértek, valamint azok száma is megnövekedett, 15 millió/ml-ről átlagosan 28 millió/ml-re. Mivel az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással vannak, a káros folyamatokat blokkolják, így a spermiumok alaki rendellenességeit is csökkenthetik.

Omega-3 étrend-kiegészítő – Zinzino BalanceOil

Mely táplálékokból tudunk megfelelő omega-3-hoz jutni? Elsősorban a zsíros halak fogyasztása ajánlott, a vegánok pedig lenmagot, dióféléket fogyaszthatnak. Léteznek olyan étrend-kiegészítők, amelyek egyszerűbbé teszik azt, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben jussunk omega-3-hoz. Sőt a Zinzino BalanceOil Vegan formulája csak növényi összetevőt tartalmaz, így a vegánok is biztonságos és megfelelő minőségű omega-3-hoz juthatnak.

Az omega-3 és a mentális egészség

Kutatók kb. 50 évvel ezelőtt kezdtek felfigyelni arra, hogy míg az úgynevezett civilizált társadalmakban egyre nő a szív-érrendszeri betegségek és az ehhez kapcsolódó halálozások száma, addig a nomád társadalmakban, különös tekintettel az eszkimókra, ez a tendencia nem fordul elő. Összefüggéseket találtak abban is, hogy még a fejlettebbnek tartott országok lakosságának depresszióra való hajlama és öngyilkossági mutatója is emelkedett, ez nomád társadalmakra szintén nem volt jellemző. Táplálkozástudományi kutatások alapján bebizonyosodott, mindezekhez a szervezetben található omega-3 zsírsavaknak is köze van.

omega3_depresszio.jpg

Néhány tudományos kísérlet

Joseph Hibbeln és finn kollégái: a sok zsíros, tengeri halat fogyasztók 50%-kal kisebb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot. (2001.)

Kína: 100 öngyilkossági kísérletet elkövető és 100 balesetet szenvedő összehasonlítása után az eredmény: az öngyilkossági kísérletet elkövetők vérében jóval kevesebb omega-3 zsírsavat találtak. (2004.)

Columbiai Egyetem: 2 éven át 33 depressziós beteget vizsgáltak. A felvételük napján mért omega-3:6 arány alapján csoportokat képeztek. Alacsony omega-3 szintű és magas omega-3 szintű kategóriákba sorolták őket. A kérdés, hogy ezen arány alapján előrejelezhető-e az esetlegesen bekövetkező öngyilkosság. A vizsgált 2 év alatt bekövetkező 7 öngyilkossági eseményből (5 kísérlet, 2 végzetes) 6-ot az alacsony omega-3 szintű csoportba soroltak követtek el. Mivel a vér omega-3 tartalma a klasszikus öngyilkossági rizikófaktoroknál (pl. korábbi öngyilkossági kísérletek, bipoláris betegség fennállása) is pontosabban előre jelezte az öngyilkossági veszélyt, a kutatók úgy vélik, az omega-3-mal történő kiegészítő kezelés fontos szerepet játszhat a jövőben az öngyilkosságok megelőzésében. (2006.)

Az omega-3 és az agysejtek kommunikációja

Az agysejtek egymással DHA-ból és EPA-ból felépülő sejtmembránokon és receptorokon keresztül kommunikálnak egymással. Amennyiben nincs megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav a szervezetben, ezen folyamatok a rugalmatlanabb omega-6 segítségével történnek. Így a kommunikáció sérül „por kerül a gépezetbe”, zavar támad a rendszerben.  

Hiba lenne azt állítani, hogy a depresszió kialakulásáért csak az omega-3 hiánya a felelős. Ez hozzájárulhat. Ha valaki instabil, az életében bekövetkező eseményeket, változásokat nem tudja a megfelelő módon feldolgozni, és az omega-3:6 arány sem a megfelelő a szervezetében, sokkal nagyobb eséllyel romlik a mentális egészsége is. Mi sem bizonyítja ezt, hogy ha valaki depressziós tünetekkel rendelkezik, és megnöveli az omega-3 zsírsavak arányát a szervezetében, látványos javulásban bízhat. Tehát együnk sok halat vagy szedjünk omega-3 tartalmú étrend-kiegészítőket, hogy kellőképpen felvértezzük magunkat a rossz lelki- mentális állapot ellen.

Omega-3 zsírsavakkal a látásunk minőségéért

A körülöttünk lévő világról érkező információk nagy része a szemünkön keresztül jut el hozzánk, ezért is szokták mondani, hogy az ember vizuális lény. Memóriánk is sokkal jobban megjegyez bizonyos dolgokat, ha azokat a látásunk segítségével dolgozzuk fel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk szemünk épségére és egészségére.

omega3_szem.jpg

Károsító tényezők

Látásunk a születésünktől kezdve folyamatosan fejlődik. Szemünk érzékeli a látható világot, majd az információkat az agyunkba juttatja, amely mindezt fel is dolgozza. Mint minden szervünk és szervrendszerünk, az életünk során ez is használódik, öregszik. Ez a folyamat csak gyorsabb, ha mi magunk sem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy óvjuk szemünket. Gondoljunk csak arra, hogy a sok tévénézés, olvasás, mértéktelen számítógép- és tablethasználat, az okostelefonokon történő véget nem érő vizuális kommunikáció – mind igen erősen igénybe veszi a szemet. Természetesen léteznek különféle szemtornák, műkönnyek, szemcseppek, amelyeket hadrendbe állíthatunk a védelem érdekében. De mi a helyzet a táplálkozással?

Omega-3, mint védelmi erő

Szemünk egészsége szempontjából szükséges az omega-3 zsírsavak bevitele. Sajnos ezeket a zsírsavakat szervezetünk nem képes előállítani, külső forrásból kell pótolnunk.

Táplálékaink között szerepelnie kell zsíros halaknak (szardínia, szardella, makréla, lazac), dióféléknek (pl. pekándió), lenmagnak. Az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a szem belső nyomásának és folyadékháztartásának szabályozásához. Meggátolják, hogy méreganyagok épüljenek a szemben, csökkentik a glaukóma, a magas szemnyomás esélyét, valamint a nedves- és száraz makula-degenerációt. Szemszárazság esetén a halolaj segítheti a könnytermelést, a farkasvakságban szenvedőknél pedig javíthatja a sötétben látást.

Egy 2009-es tanulmány szerint azon páciensek esetében, akik omega-3 zsírsavban gazdag ételeket fogyasztottak – legalább egyszer hetente két adag tonhalat ettek egy éven át -, 30%-kal kevesebb volt a szemproblémák kifejlődésének esélye, így az időskori vakságé is, mint azoknál, akik nem ettek omega-3 zsírsavakat.

Omega-3 és az agyműködés

Agyunk közel egyharmadát az omega-3 zsírsav egy fajtája teszi ki. Ebből is látható, hogy a megfelelő agyi tevékenységekhez, az idegsejtek közötti tökéletes kommunikációhoz ez a zsírsav nélkülözhetetlen, hiszen ettől a kommunikációtól függ értelmi képességünk.

omega3_agy.png

Omega-3 és a fejlődő magzat

Az omega-3 zsírsavat szervezetünk nem képes előállítani. (Kivéve ez alól a termőképességgel rendelkező nők, akiknek a szervezete igen kis mennyiségben meg tudja termelni.) Egész életünk során szükséges a megfelelő bevitel. Már a magzati életben is jelentős, hiszen nemcsak a megfelelő agyi működés alapjait teszi le, de a magzat szemének fejlődésében is szerepet játszik. Várandós nők esetében a méhlepényen keresztül még az anya látja el gyermekét tápanyagokkal. Különösen fontos, hogy gondoskodjanak a megfelelő omega-3 bevitelről, hogy születendő gyermekük egészségét megalapozzák.

Patkánykísérletek igazolták, hogy a nem megfelelő omega-3 bevitel az utódokban viselkedési rendellenességeket produkált.

Gyermekek és az omega-3

Az a gyermek, aki megfelelő mennyiségben fogyaszt omega-3-at, az iskolában jobban teljesít: könnyebben tanul, jobban koncentrál, a megtanulandó szövegeket is hamarabb sajátítja el. Manapság egyre többet hallani hiperaktív, figyelemzavaros gyerekekről. A különféle terápiák része lehet a megnövelt omega-3 bevitel. Hogyan tudjuk ezt megtenni? Elsősorban zsíros halak (lazac, makréla) illetve diófélék, lenmag fogyasztásával. Sajnos a gyerekek kis százaléka eszik szívesen halat, így számukra jó megoldás lehet az omega-3-at tartalmazó étrend-kiegészítők, pl. halolaj fogyasztása.

A Zinzino termékei

A svéd illetőségű Zinzino BalanceOil termékeit felnőttek és gyermekek is fogyaszthatják. Létezik kapszulás és kanállal bevehető formában is. Nem halízűek, sőt kellemes narancsos-mentás ízvilággal rendelkeznek.

Felnőttek és az omega-3

Korunk betegségei a szív-érrendszerrel kapcsolatos betegségek. Gyakori az infarktus veszélye, a stroke, a visszérproblémák és még sorolhatnánk. Az omega-3 elősegíti a szem egészséges és optimális működését, a vér normál trigliceridszintjének kialakulását, a normál vérnyomás elérését, a vér normál kalciumszintjét, sőt a csontok egészségét, a normál izomműködést, a fogak egészségét, valamint a sejtosztódást is.

7 intő jel, hogy szüksége van omega-3 étrend-kiegészítőre

Az omega-3 nemcsak immunrendszerünknek és szívünknek tesz jót, hanem segít csökkenteni a gyulladásokat és a fájdalmakat, valamint elősegíti a pihentető alvást. Ha nem fogyasztunk elég halat, úgy több mint valószínű, hogy a kelleténél jóval kevesebb omega-3 zsírsavat viszünk be a szervezetünkbe. Ezt nagyszerűen lehet azonban omega-3 étrend-kiegészítőkkel pótolni, így már azok is bátran fokozhatják omega-3 bevitelüket, akik nem szeretik a halat.

drugs-206150_1920.jpg

Sajnos továbbra is túl kevés halat, s így omega-3-mat fogyasztunk – egyes kutatások szerint a nők 97 százalékának nem megfelelő az omega-3 bevitele. Összeszedtünk 7 jelet, amivel szervezetünk az omega-3 hiányra próbálja meg felhívni a figyelmünket.

Az omega-3 és a száraz bőr

A fiatalos bőr egyik titka az omega-3 foszfolipidekben keresendő, amelyek általában a sejtfalak szerkezetében találhatóak meg. Vagyis minél szárazabb valakinek a bőre, annál valószínűbb, hogy szervezet omega-3 hiányban szenved. Az omega-3 zsírsavak azonban nemcsak egészségesebbé és ragyogóbbá varázsolják bőrünket, hanem a káros anyagok eltávolításában is óriási a szerepük.

Amennyiben kívül-belül szeretnénk táplálni bőrünket, úgy a Zinzino BalanceOil és a Zinzino SkinSerum kettőse a legjobb választás. A Zinzino halolaja ugyanis belülről, míg 24 órás bőrmegújító széruma kívülről ápolja bőrünket.

Az omega-3 és az élettelen haj

omega-3-haj.jpg

A fentebb is említett foszfolipidek ráadásul nemcsak bőrünk, hanem hajunk egészségéért is felelősek. Vagyis a megfelelő omega-3 bevitel a fényes, csillogó és egészséges hajkorona egyik alapja. Az omega-3 zsírsavak ápolják a hajszálakat, segítik azok vastagodását, illetve csökkentik a fejbőr gyulladásának kockázatát, így pedig a hajhullást.

Az omega-3 és a törékeny körmök

A körmökön megjelenő apró foltok és elváltozások általában azt jelzik, hogy szervezetünkből valami nagyon fontos dolog hiányzik. Egyes kutatások szerint szervezetünk könnyebben felszívja az állati forrásokból származó omega-3 zsírsavakat (így a halolajat is), mint a növényi forrásokból származókat.

Az omega-3 és az álmatlanság

Egy az Oxford Egyetemen végzett kutatás szerint azok, akik magas omega-3 szinttel rendelkeznek, sokkal nyugodtabban alszanak. Sokan éppen ezért azt javasolják, hogy inkább reggel fogyasszunk omega-3 étrend-kiegészítőket, ne pedig este, így nem fenyeget az a veszély, hogy nem tudunk tőle elaludni.

Alvászavarok esetén a sáfrány és az abból készült termékek is segíthetnek. Prémium minőségű sáfrányt tartalmaz pl. a Zinzino Viva étrend-kiegészítő, ami segít a nyugodt alvás elérésében, de hangulatunkra is pozitív hatással van.

Az omega-3 és a rossz koncentráció

Az omega-3 hiány sok más mellett a koncentráció csökkenését is eredményezheti, így az omega-3 tartalmú ételek és étrend-kiegészítők fogyasztásával többek között ez ellen is sokat tehetünk. Dietetikusok éppen ezért az olyan omega-3 étrend-kiegészítők fogyasztását javasolják, amelyek a halolaj mellett vitaminokat, így pl. B- és D-vitamint is tartalmaznak.

Az omega-3 és a kimerültség

A gyakori fáradtságot is okozhatja a nem megfelelő omega-3 bevitel – áll a Maryland Egyetem egyik kutatásában. Az omega-3 zsírsavak megnövelt fogyasztása a fáradtság és kimerültségérzés csökkentésében is segít, valamint az agy normál működéséért is nagyban felelős.

Az omega-3 és az ízületi fájdalmak

A halolajakból származó omega-3 zsírsavak rendkívül erős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek, így az ízületi problémákkal küzdő embereknek mindenképpen javasolt a fokozott omega-3 bevitel. Kutatások támasztják alá, hogy az omega-3 zsírsavak képesek megállítani azt a szöveteket és ízületeket elpusztító folyamatot, amely a kezdetleges gyulladásért is felelős.

A Zinzino BalanceOil termékcsalád segít helyreállítani a felborult omega-6:3 egyensúlyt – mindezt 120 nap alatt.

Az omega-3 tényleg jót tesz a szívünknek?

A rövid válasz egyértelműen az, hogy igen, tényleg jót tesz a szívnek. Ha ezt tudjuk, miért nem fogyasztunk elég omega-3-ban gazdag tengeri halat?

Mi a teendő ilyenkor?

Az Európai Kardiológus Társaság (ESC) heti 30 dkg (kb. 2 adag) tengeri hal fogyasztását javasolja, ám Magyarországon a halfogyasztás még ezt a szintet sem éri el. Éppen ezért két lehetőségünk van: vagy sokkal több hideg vízi tengeri halat fogyasztunk vagy sürgősen kiegészítjük táplálkozásunkat omega-3 zsírsavakban gazdag ételekkel, esetleg étrend-kiegészítőkkel. Ez utóbbiban nagy segítségünkre lehetnek a svéd Zinzino termékei.

Kiknek ajánlott a fokozott omega-3 bevitel?

Nyilván mindenkinek, hiszen étrendünk már hosszú ideje nem tartalmaz elég omega-3 zsírsavat. Őseink sokkal kiegyensúlyozottabban táplálkoztak, modern étrendünkben azonban felborult az egyensúly. Ez mit jelent? Azt, hogy sokkal több omega-6-ban és lényegesen kevesebb omega-3-ban gazdag ételt fogyasztunk, ezért a javasolt 3:1 arány helyett (ahol a 3 az omega-6, az 1 pedig az omega-3) ma már inkább 25:1-hez és 30:1-hez ez az arány.

heart-762564_1920.jpg

35 év felett már mindenképpen ajánlott az omega-3 fokozott bevitele, illetve dohányzás, mozgásszegény életmód, kiegyensúlyozatlan táplálkozás és túlzott stressz esetén is érdemes a halakhoz vagy éppen jó minőségű étrend-kiegészítőkhöz fordulni. Az omega-3 azonban a szív- és érrendszeri betegségek és a magas koleszterinszint ellen is hatékony, így idősebb korban is fontos a megfelelő mennyiségű fogyasztása.

Jó hír, hogy a Zinzino termékeit gyermekek is fogyaszthatják, napi adagját pedig egyszerűen kiszámolhatjuk (0,15 ml Zinzino BalanceOil x testsúly kg), így a túladagolástól sem kell tartanunk.

Mivel jár a fokozott omega-6 fogyasztás?

Az omega-6 zsírsavakban található jelzőmolekulák általában gyulladáskeltőek, míg az omega-3 zsírsavak jelzőmolekulái pont ellenkezőleg, vagyis gyulladáscsökkentőek. A gyakori gyulladások, megbetegedések mögött tehát egyrészt a legyengült immunrendszer állhat, illetve a túlzott omega-6 fogyasztás is. Szerencsére az omega-3 az immunrendszerünket is erősíti, így fokozott fogyasztásával többszörösen is jót teszünk szervezetünknek.

Milyen előnyökkel járnak az omega-3 étrend-kiegészítők, így a Zinzino termékeinek használata? Szerencsére sok jó hatással rendelkezik, ilyen pl. az optimális agyműködés támogatása, de jót tesz a szívnek, erősíti az immunrendszert, növeli a polifenolok szintjét a szervezetben (vagyis megóvja a vérzsírókat az oxidatív stressztől), elősegíti a szem egészséges működését és a fogak egészségét is.

Omega-3 és a napfürdőzés

A jó idő közeledtével egyre többet vágyunk ki a szabadba. Ez természetes, hiszen szervezetünk kiéhezett, megcsappant a vitaminkészlete is. A napfény nemcsak a borús hetek utáni depressziós hangulatnak tesz jót, hanem a D-vitamin-termelést is elősegíti. Sokan meg is feledkeznek a mértékletességről.

Nyáron is fiatalos bőr az omega-3 segítségével

Bár szervezetünknek igencsak szüksége van a fényre és a napsütésre, de erre is, mint mindenre igaz az, hogy nem szabad túlzásba vinni. Különösen így van ez tavasszal, amikor még nincs edződve a bőrünk, ráadásul a napsugarak is jobban égetnek.

vacation-2218989_1920.jpg

Van egy jó hírünk: az omega-3 zsírsav fogyasztásával sokat tehetünk szépségünkért! A halakban és magvakban előforduló omega-3, rengeteg pozitív hatása mellett, a bőrünk egészségére is vigyáz. Belülről táplálva erősíti a kollagént és az elasztint, ezáltal a bőrünk kevésbé ráncosodik az esetleges napégést követően. Rugalmassága fokozódik, csökkenti a bőrön lévő apróbb sérüléseket, valamint kevésbé hajlamos a kiszáradásra. Ez különösen a tengerparton történő napozás alkalmával igaz, hiszen az intenzív napsütés mellett a sós tengervíz is ártó, szárító hatással bír.

Bőrünk extra táplálásáért és külső-belső egészségének megőrzése érdekében érdemes D-vitamint tartalmazó halolajat (pl. a Zinzino BalanceOil) és 24 órás bőrápoló szérumot (pl. Zinzino SkinSerum) használni. Bőrünk nagyon hálás lesz az extra gondoskodásért!

Mik az omega-3 zsírsav forrásai?

Elsődlegesen a hideg vízi tengeri halak: lazac, makréla, szardínia, szardella. Általában azt javasolják, hogy rövid életű halakat fogyasszunk. A hosszú életű halak szervezetében a higanykoncentráció megnő, így az emberek egészségére is ártalmas lehet. Bizonyos olajos magvak is jelentős omega-3-tartalommal rendelkeznek, idetartoznak a pl. a diófélék illetve a lenmag is. Sajnos sokan nem szeretik a halakat, illetve allergiások a diófélékre. Természetesen van számukra is megoldás. Számtalan olyan étrend-kiegészítőt lehet vásárolni, amelyek omega-3-at tartalmaznak. Néhányban még E-, illetve D-vitamin is található.

Ilyenkor is érdemes a minőségre és a megbízhatóságra figyelni. A Zinzino halolajai (az izlandi LYSI-ből) elsősorban rövid életű, apró, nyílt tengeri halakból származnak. A nyersolaj egy finomítási folyamaton megy keresztül, amely során eltávolítják a különféle szennyeződéseket. A Zinzino BalanceOil gyártója (LYSI) a termelésre vonatkozó valamennyi követelménynek, továbbá az élelmiszerekre vonatkozó GMP, vagyis helyes gyártási gyakorlat elveinek is megfelel.

Milyen étrend-kiegészítőt válasszunk?

Omega-3-at általában a klasszikus halolaj kapszulák tartalmaznak. Nem mindegy azonban, hogy milyent vásárolunk. A napi ajánlott fogyasztás: 200 – 500 mg EPA+DHA zsírsavak. A kapszulán kívül akár folyékony formában is hozzájuthatunk, ekkor egy megfelelő adagolókanálra van szükségünk. Bár a kanállal való kimérés egy kicsit macerásabbnak tűnik, de így legalább biztosan nem jut a szervezetünkbe megavasodott halolaj. (Ami esetleg még károsabb is, mintha nem fogyasztanánk omega-3-at.) A Zinzino ebben is az élen jár, hiszen halolajai többféle ízesítésben, sőt még vegán és vízben elkeverhető változatban is kaphatóak.

Legyen szép a bőrünk, élvezzük gondtalanul a napsütést és a jó időt! És persze ne feledkezzünk meg, hogy eközben óvjuk egészségünket az omega-3-mal!

Omega-3 zsírsavakkal a szép hajért

Az a mondás járja, hogy a nő legszebb természetes ékszere a hajkorona. Szerencsére manapság a férfiak is egyre jobban figyelnek hajuk ápoltságára. Samponok, balzsamok, zselék és különféle termékek széles választéka áll rendelkezésünkre. De vajon elég, ha csak külsőleg törődünk hajunkkal?

A megfelelő táplálékbevitel szerepe

Az vagy, amit megeszel – olvassuk sok helyen. És való igaz, ebben a mondatban minden benne van, ami utal az egészséges táplálkozásra. A megfelelő, természetes összetevőket tartalmazó étrend szervezetünk helyes működést segíti elő. Számos információ elérhető már, ami akár kifejezetten az egyes szerveinkre jótékony tápanyagokat gyűjti össze. Amennyiben a hajunk állapotán szeretnénk javítani, az elsők között említik az omega-3 zsírsavak rendkívül fontos szerepét.

Sajnos közel sem fogyasztunk elég omega-3-at, pedig a halat tartalmazó étrenden kívül is vannak opcióink – ilyen a „kanalas” halolaj és ennek a kapszulás változata. A svéd Zinzino ízesített, vegán és vízben elkeverhető halolajat, illetve kapszulás változatot is kínál, így mindenki megtalálhatja a számára ideális megoldást.

Fényes és selymes haj az omega-3 hatására

Ahogy idősödünk, a bőrünk is egyre szárazabbá válik. Ugyanez történik a hajas fejbőr esetében is. A faggyúmirigyek aktivitása is lelassul. A száraz, fénytelen haj töredezetté válik. A balzsamok használata segítséget nyújthat, de igazi megoldást nem biztosít. A problémát belülről is meg kell oldanunk!

És akkor még nem beszéltünk a haj szerkezetét roncsoló hatásokról! Ez bizony már nem életkor-, hanem életmódfüggő. Gondoljunk csak bele, hogy hetente hányszor használjuk a forró levegőt fújó hajszárítót! De akár beszélhetünk a szennyezett levegő káros hatásairól, a szmogról, a kénes esőről, a nyári égető napsütésről. Hajápolótermék legyen a talpán, ami ezzel mind megbirkózik!

omega-3-haj.jpg

Támogassuk szervezetünket omega-3-mal is! Aki a halat, az omega-3 egyik legfőbb forrását nem szereti, választhat az olajos magvakból is. Illetve szedhet étrend-kiegészítő termékeket is. Ma már több ilyen lehetőség van a piacon. Léteznek olyan készítmények, amelyek polifenolt, jótékony hatású antioxidáns is tartalmaznak, amelyek szintén segítenek ellensúlyozni a káros környezeti hatásokat. Többek között az UV-sugárzást és a légszennyezést.

Nem kell lemondanunk a ragyogó hajkoronáról! Vásároljuk meg a hajtípusunknak megfelelő tisztító és ápoló termékeket, de ne feledjük el a „belső” táplálást sem. Az omega-3 zsírsavak szedésével pedig nemcsak hajunk lesz szebb, de „bónuszként” bőrünk, érrendszerünk, szívünk és még sok más szervünk működése is javulni fog.

A Zinzino halolajai rendkívül sokoldalúan védik szervezetünket, hiszen többek között erősítik az immunrendszert, jót tesznek a szívnek, elősegítik a szem egészséges és optimális működését, a normál vérnyomást, a csontok egészségét és a fogak egészségét.

Figyelemzavaros a gyermeke? Az omega-3 segíthet!

A figyelemhiányos hiperaktivitászavar (ADHD) a magyar gyerekek 3-7 százalékát érinti, ám sajnos sok szülő nem ismeri fel a tüneteket, így a szükséges kezelés is elmarad. Fontos tudni, hogy az ADHD egy genetikai eredetű probléma, vagyis soha nem nevelési hibákból ered. Bár nem gyógyítható, az ADHD ettől függetlenül jól kordában tartható.

A figyelemzavaros tünetekről röviden

Az ADHD három leggyakrabban jelentkező tünetei a hiperaktivitás (folyamatos mozgás), a figyelemzavar és a nehéz koncentráció, valamint az impulzivitás. Emiatt a figyelemzavarral küzdő gyerekek sokszor rosszabbul teljesítenek az iskolában, ezért az átlagnál gyengébb értelmi képességűeknek könyvelik el őket, pedig megfelelő kezeléssel az osztály kiemelkedő tagjai lennének. Amennyiben nem kezelik, úgy könnyen szorongást és depressziót is kiválthat. A szakemberek általában multimodális terápiát javasolnak, ám az omega-3 készítmények fogyasztását is egyre többen ajánlják – ezek hatékonyságát ráadásul több, nemrégiben publikált tanulmány is alátámasztja. A svéd Zinzino termékeit egyéves kor fölött lehet fogyasztani, így már azoknak a gyerekeknek is rendelkezésükre áll egy minőségi omega-3 étrend-kiegészítő, akik már kinőttek a rágható tablettákból.

omega-3-adhd.jpg

Az omega-3 természetes megoldás

Az elmúlt években egyre több kutatás foglalkozott azokkal a természetes módszerekkel, amelyekkel kezelni lehetne a figyelemzavart. Kutatók 2000-ben fedezték fel, hogy a hiperaktív gyerekek sokkal alacsonyabb EPA és DHA szinttel rendelkeznek, mint egészséges társaik. Az EPA és DHA olyan többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk számára, ám ezeket – mint a legtöbb omega-3 zsírsavat – az étrendünkből kell pótolni, hiszen szervezetünk nem tudja előállítani. Agyunk 60 százalékban zsírból áll (ennek kb. egyharmada DHA), vagyis az EPA és DHA szint növelése hozzájárul a normál agyi működés fenntartásához. Tehát az omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel rendkívül sokat tehetünk a figyelemzavaros tünetek enyhítéséért.

Gyerekek esetében azonban felmerül a kérdés, hogy mégis milyen készítményt adjunk nekik. A Zinzino rájuk is gondolt, hiszen ízesített halolajait gyermekek is fogyaszthatják, a vízben elkeverhető AquaX pedig kellemes citromos ízű itallá változik.

Figyeljünk a minőségre

Mielőtt azonban megvásárolnánk az első utunkba kerülő omega-3 terméket, több dologra is érdemes figyelnünk. Először is győződjünk meg a termék minőségéről és arról, hogy biztonságosan adható-e gyermekeknek. Halolaj esetében fontos, hogy olyan olaj kerüljön a termékbe, ami ellenőrzött forrásból származik és egy körültekintő tisztítási folyamat után került csak az üvegbe. Az olaj egyik nagy előnye, hogy azonnal észrevehető a minőségbeli probléma (avas, nem elég tiszta stb.), szemben a halolajkapszulákkal.

A Zinzino BalanceOil teljes, feldolgozatlan halakból származik. A nyersolaj egy finomítási folyamaton megy keresztül, amely során eltávolítják a különféle szennyeződéseket.

Kisállatok és omega-3 fogyasztás? Igen, sőt!

Nemcsak mi, emberek küzdünk számos problémával, betegséggel, hanem sok esetben kis kedvenceink is. Éppen ezért fontos, hogy őket is megfelelően, egészségesen tápláljuk, ám ilyenkor felmerül a kérdés: mi az egészséges? És mi köze mindehhez az omega-3-nak?

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak az állatok esetében is elengedhetetlen

Mindkét telítetlen zsírsav esszenciális, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes előállítani őket, ezért máshonnan kell felvennie a szervezetnek. A három legfontosabb telítetlen zsírsav az ALA (alfa-linolénsav), az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dekozahexaénsav). Az EPA gyulladáscsökkentő hatású, hígítja a vért és gátolja a véredényképzést. A DHA elengedhetetlen a magzati fejlődéshez és a normális kognitív funkciók későbbi fenntartásához. Az omega-3 zsírsavak átalakításának folyamata energiaigényes, főleg a beteg, idős, illetve a rendszeres mozgásnak kitett állatok szenvednek tehát ettől. Tanulmányok támasztják alá, hogy azoknál az állatoknál, amelyek nagy mennyiségben fogyasztanak omega-3 tartalmú táplálékot, alacsonyabb a szívinfarktus kockázata.

omega-3-kisallat.jpg

A legfontosabb omega-6 zsírsavak az LA (linolsav), a GLA (gamma-linolénsav) és a DPA (dokozapentaénsav). Ezek a zsírsavak fontosak a sejtmembrán egészséges működésében és a bőr egészségének megőrzésében. Azok az állatok sokkal gyakrabban száradnak ki, amelyek alacsony zsírtartalmú, valamint elégtelen linolénsav-tartalmú étrendben részesülnek. Az omega-6 zsírsavak csökkentik továbbá a koleszterinszintet.

Miben segít az omega-3?

Az omega-3 segít a véralvadási zavarok leküzdésében, fokozza a keringést és erősíti a szívet, valamint csökkenti a vérnyomást. Erős gyulladáscsökkentő hatással bír, segít az erőnlét kifejtésében, regenerálja a kisállatok szervezetét, erősíti az immunrendszert és pozitív hatással van az allergiás tünetekre. Csökkenti a tumorok méretét, minimalizálja a rákos megbetegedések kialakulásának valószínűségét, magas fokon gyógyítja az ízületi problémákat, ezenkívül pozitív hatással van a gombás fertőzésekre, valamint a bőr- és szőrtüszőproblémákra. Javítja és megszűnteti a bőrszárazságot, csökkenti a viszketést, fényesíti a szőrzetet, segít a vedlési folyamatokban, a fülgyulladások gyógyításában, illetve a gyorsabb sebgyógyulásban. Az omega-3 zsírsav pozitív hatással van a vese és a májgyógyulási regenerálódási folyamatokra, javítja a termékenységet, intelligensebbé teszi a kölyökkutyákat és a macskákat. Ezenfelül segít a kölykök növekedésében, az idősebb kisállatoknál pedig javíthatja a kognitív tevékenységet.

Mennyi omega-3 bevitel szükséges a kisállatoknak?

Fontos tudni, hogy a kisállatoknál fordítottan arányos az omega-6 és az omega-3 zsírsavak bevitele, mint az embereknél. Az emberi szervezet számára az omega-3 bevitel növelése és az omega-6 csökkentése ajánlott, az állatoknál azonban pont fordítva, vagyis: az omega-6 zsírsav dominál. Az RDA, vagyis az ajánlott napi bevitel 0,14 gramm omega-3 testtömeg kilogrammonként és háromszor ennyi omega-6. Tehát pl. egy 10 kg-os kutyának 1,4 g omega-3 és 4,2 g omega-6 zsírsavra van szüksége. A túladagolás miatt szerencsére nem kell aggódni, ugyanis a biztonsági felsőhatár ennek az aránynak a tízszerese.