Omega3

Omega3

Hogyan lehetünk egészségesebbek?

2018. január 31. - Egyensúly

Manapság nagyon divatos egészségesen élni. Ez persze jó, hiszen sok más terület mellett az étkezések területén is tudatosabbak vagyunk: megnézzük, hogy mit és milyen minőségben fogyasztunk. Egy étrend-kiegészítő esetében is hasonlóképpen mérlegelünk: választhatjuk az olcsót, de a drágább, ám egyben jobb minőségű terméket is levehetjük a polcról.

Miért szedjünk étrend-kiegészítőket?

Azonban hiába próbálunk minél természetesebb alapanyagokból, sok vitaminból és ásványi anyagból álló ételeket magunkhoz venni, ez már sokkal nehezebb, mint például 100 évvel ezelőtt. A nagyüzemi termesztés, a talaj kizsigerelése miatt a zöldségek és a gyümölcsök nem tartalmaznak megfelelő mennyiségű tápanyagot. Az állattenyésztés ipari jellege miatt is kevesebb vitamin és ásványi anyag található meg az állatok húsában, tejében, főleg, ha nem szabadföldön történik a legeltetés, nem zöldtakarmánnyal történik a takarmányozás.  Több tudományos kutatás is arról szól, hogy pótolnunk kell ezeket az anyagokat: szedjünk étrend-kiegészítőket.

Most jön a következő kérdés: Milyeneket? A svéd Zinzino olyan széles termékpalettát kínál vásárlóinak, hogy bár elsőre úgy tűnik, nehéz választani, igazából nagyon is egyszerű: legyen bármilyen panaszunk, biztosak lehetünk benne, hogy természetes és minőségi anyagokból készülő termékei közül megtaláljuk a legmegfelelőbbet.

Honnan tudom, hogy mi számomra a megfelelő?

Földünk különböző pontjain különböző ételeket fogyasztunk. Gondoljunk csak arra, hogy az eltérő földrajzi és éghajlati viszonyok, valamint a táplálkozási kultúra és az országok „gazdagsága” miatt már eleve másféle táplálékot veszünk magunkhoz. Az arab országokban a kultúra és a vallás miatt igencsak kevés sertéshús fogy, ellenben a kecske kedvelt táplálék. De Európán belüli példát is hozhatunk. A mediterrán térségben hagyománya van az olívaolaj és a sok zöldség fogyasztásának, de egy alpesi legelő mellett természetes a sok tejből, túróból, sajtból készült étel.

omega-3-tej.jpg

Azt szokták mondani, hogy a környezetünkben megtermő növények a legmegfelelőbbek számunkra. Ez így igaz is lehet, de ebből az is következhet, hogy ugyanazon vitamin vagy ásványi anyag többféle táplálékban is előfordul, mert hiába él az emberiség különböző adottságú földrajzi helyeken, nagyjából ugyanúgy van „összerakva”, a vitamin- és ásványi anyag szükségletei hasonlóak. Bár hiába táplálkozunk változatosan, a XXI. században már nem tudjuk csak az élelmiszerekből és a friss összetevőkből a megfelelő mennyiségű tápanyagot a szervezetünkbe bevinni: gondoskodnunk azok pótlásáról. A Zinzino Xtend például azt a felborult egyensúlyt próbálja helyreállítani, amelyet modern kori diétánk eltolódása okozott.

Mi az omega-3 zsírsav?

Ha az interneten rákeresünk néhány étrend-kiegészítőt gyártó vagy forgalmazó cégre, kínálatukban biztosan szerepel az omega-3. Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai, közéjük tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). A telítetlen zsírsavakat - néhány kivételtől eltekintve - a szervezet nem képes előállítani, ezek az esszenciális zsírsavak, ezért a napi szükséglet biztosításához nélkülözhetetlen a táplálék formájában történő bevitelük. A táplálékkal bevitt olajok és zsírok lebontási termékei a zsírsavak.

Az omega-3 zsírsav több táplálékban is előfordul, és a termékeny nők egy kis mennyiséget maguk is képesek előállítani. Omega-3 zsírsavat tartalmaz a zöldtakarmánnyal etetett szarvasmarha és baromfi húsa, a tojás és a tej is, valamint a lenmag és a chiamag is. A hideg vízi tengeri halak az egyik legjelentősebb omega-3 források, ezért a legelterjedtebb omega-3 étrend-kiegészítők a halolajak, illetve az ezekből készült kapszulák. A Zinzino az egyik legszélesebb kínálattal rendelkezik a piacon, hiszen ízesített, vízzel elkeverhető, kapszulás és vegán halolajat is kínál.

Milyen élettani hatása van az omega-3 zsírsavnak?

Számos pozitív élettani hatással rendelkezik. Csecsemőknél az omega-3 hozzájárul a megfelelő agyi, szellemi fejlődéshez, a látásélesség kialakulásához. Az EPA és a DHA fontos a szív megfelelő működéséhez, csökkenti az érrendszeri megbetegedések kockázatát, hozzájárul a normál vérnyomás fenntartásához. Csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Segít a bőr egészségének megőrzésében, néhány bőrprobléma pl. ekcéma estében is jótékony hatással bír. Erősíti az immunrendszert. Ugye, milyen jól hangzik? A Zinzino BalanceOil pont ezeket kínálja, rendszeres fogyasztásával ráadásul helyreállíthatjuk szervezetünk felborult omega-6:3 egyensúlyát is.

Köztudott, hogy a grönlandi eszkimók körében szinte ismeretlenek a szív- és érrendszeri betegségek. Számos kutatás próbálta feltárni ennek okát. A kulcs a táplálkozásban van, hiszen az eszkimók rendkívül sok hideg vízi tengeri halat fogyasztanak, melyek magas omega-3 zsírsavtartalma megvédhet az ilyen jellegű megbetegedésektől.

Persze nem mindenki élhet Grönlandon és eheti a temérdek hideg vízi tengeri halat. A legjobb, amit magunkért tehetünk, omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítőket fogyasztunk. Törekedjünk arra, hogy ellenőrzött, valóban minőségi terméket vásároljunk, hiszen egy-egy gyengébb minőségű termék többet árthat, mint használ.

Magyarországon a leggyakoribb halálozási ok: a szív- és érrendszeri betegségek. Ennek okait hosszasan lehetne sorolni. A tény viszont az, hogy van létjogosultsága az omega-3 fogyasztásának.

omega-3-hal2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr1613686940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása