Omega3

Omega3

Omega-3 fogyasztással megelőzhető a szülés utáni depresszió

2018. március 28. - Egyensúly

Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, vagyis az étrendünkbe illesztve kell azokat fogyasztani. Jótékony hatásairól már számos bejegyzésben írtunk, ám a várandósság alatti omega-3 fogyasztásról már annál kevesebbet.

Miért olyan fontosak az omega-3 zsírsavak?

Az omega-3 zsírsavak két biológiailag aktív formája az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA), amelyeket tengeri halak és algák fogyasztásával tudunk bevinni a szervezetünkbe. A várandósság alatt bevitt omega-3 EPA és DHA zsírsavak nemcsak a magzat agyi fejlődésére, hanem a babák későbbi fejlődésére is pozitív hatással vannak. Állatokon végzett kísérletek is bizonyították: a várandósság alatti omega-3 hiány az évek során látásbeli és viselkedésbeli problémákat is okozhat. Rendkívül fontos tehát az omega-3 bevitel, ám a várandós nők – az Egyesült Államokban és más országokban is – nagyon kevés tengeri halat fogyasztanak. Ennek oka főleg az, hogy attól tartanak: a higany és más szennyező anyagok károsan hatnak a fejlődő magzatra.

Megfelelő mennyiségben fogyasztva és szakorvossal konzultálva elkerülhetőek a mellékhatások. A Zinzino BalanceOil napi adagját például a testsúly alapján kell kiszámolni. Ezt az adagot túllépni nem érdemes, sőt: fontos tudni, hogy az omega-3 túlfogyasztásnak ugyanolyan káros hatásai vannak, mint az omega-3 hiányának.

Erre érdemes odafigyelni

A magzat optimális fejlődése érdekében azonban elengedhetetlen az omega-3 esszenciális zsírsavak megfelelő mennyiségben történő fogyasztása; ez várandós nők esetében legalább 200 mg DHA fogyasztása naponta. Ez heti 1-2 adag tengeri hal fogyasztásának felel meg. Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) azonban arra is figyelmeztet, hogy a tengeri halak szerves higanyt és egyéb káros toxinokat is tartalmaznak, amelyek már károsak lehetnek a növekvő magzat számára. De akkor mégis mi a helyes döntés ebben az esetben? Érdemes figyelni a különféle halak és tengeri herkentyűk higanyszintjét és minél alacsonyabb higanyszintű halat fogyasztani. Több kutatás is kimutatta, hogy a várandósság alatti halfogyasztás nemcsak a gyermek későbbi fejlődését, hanem a tejelválasztást is pozitívan befolyásolja.

Omega-3 és a szülés utáni depresszió

Az omega-3 zsírsavak fogyasztása a szülés utáni depresszió leküzdésében is segíthet, hiszen várandósság és a szoptatási időszak alatt a kismamák nagy része nem szeret antidepresszánst szedni. Az omega-3 készlet feltöltése azonban csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét, ráadásul többi jótékony hatását is kifejti.

omega-3-varandossag.jpg

És bár a kismamáknak halfogyasztás esetén figyelni kell a higanyszintre, a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavak bevitele (akár kapszulás, olajos formában is) összességében mégis pozitívan befolyásolja a magzat fejlődését. A Zinzino többféle ízesítésű (köztük vízben elkeverhető és vegán, vagyis algaolajat tartalmazó) „kanalas” olajat és kapszulát is kínál, így mindenki megtalálhatja azt, amelyiket a legjobban szereti.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr4113751816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kismamarelax · http://kismamarelax.com 2018.04.09. 11:36:20

A szülés utáni depresszió kialakulását nagy mértékben csökkenti a kismama relaxációs tanfolyam, mely nemcsak a depressziót, hanem sok egyéb problémára, mint például a kialvatlanságra is megoldást nyújt
süti beállítások módosítása