Omega3

Omega3

Omega-3 a 2-es típusú cukorbetegség ellen

2018. július 27. - Egyensúly

Egy kövér európai embernél vagy egy kövér eszkimónál nagyobb a cukorbetegség kockázata? Nézzük meg a táplálkozási szokásokat, hiszen a választ itt találhatjuk meg.

Mit esznek az eszkimók?

Mivel északi népek, a zord éghajlati körülmények miatt az étrendjük kevésbé változatos. Főleg halakat fogyasztanak, de előfordul a fókahús is az étlapjukon. A zsíros halak rendkívül gazdagok omega-3 zsírsavakban, ami különösen egészségessé teszi ezt a népet.

Miért egészséges az omega-3 zsírsav?

A hosszú láncú omega-3 két nagyon fontos anyagot biztosít szervezetünk számára:

  • A DHA-t (docosahexaenoic sav): fontos szerepet játszik a gyermekek agyának fejlődésében, a szem és látás megfelelő működésében, és az észlelő funkciók javításában
  • Az EPA-t (eicosapentaenoic sav): az agy egészséges működésének fenntartásában.

Mivel az omega-3 az esszenciális zsírsavak csoportjába tartozik – vagyis szervezetünk nem képes előállítani, küldőleg kell az bevinnünk. A zsíros tengeri halak remek omega-3 források, de az omega-3 étrend-kiegészítők pontosan ezekben a hosszú láncú omega-3 zsírsavakbban gazdagok, a svéd Zinzino termékei pedig még extra szűz olívaolajat és D-vitamint is tartalmaznak.

Az omega-3 és az eszkimók

Sok tudományos kutatás foglalkozik az eszkimók híresen egészséges szervezetével. Az csupán tévhit, hogy a nagy fizikai megterhelésnek és az időjárási körülményekkel való állandó dacolásnak köszönhetően ez a népcsoport szikár, csupa sovány emberből áll. Ennél a népcsoportnál is találunk elhízott, túlsúlyos férfiakat és nőket is. Ha az európai vagy az amerikai statisztikákat tanulmányozzuk, az elhízott emberek jelentős százaléka cukorbeteg. Az eszkimóknál azonban ez nem így van.

2011-ben egy átfogó kutatást végeztek amerikai tudósok. Délnyugat-Alaszkában 330 személy adatait elemezték, akiknek 70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott volt. Amint azt várták, azokban, akikben alacsony volt a DHA és az EPA szintje és emellett kövérek voltak, a vér triglicerid- és C-reaktív protein (CRP) koncentrációja erősen emelkedett volt (a C-reaktív protein a szervezet általános gyulladásos állapotának jelzője). Ismert, hogy a magas triglicerid és CRP szint növeli a szívbetegség, és feltehetően a cukorbetegség kockázatát. Ezek az eredmények hasonlók voltak ahhoz, amit az USA többi államában szoktak találni azokban, akikben alacsony a DHA és az EPA szintje. Az azonban új eredmény volthogy magas omega-3 zsírsavszint mellett a kövérség nem járt együtt ezekkel a kockázati tényezőkkel.

lazac_cukorbetegseg.jpg

A tudósok azt feltételezik, hogy a nagy mennyiségű zsíros, omega-3 zsírsavban gazdag halak fogyasztása bizonyos mértékig védőszerepet tölt be a 2-es típusú cukorbetegséggel és a kövérség más káros hatásaival szemben.

Tehát a példa adott. Természetesen itt, Magyarországon nehéz lenne eszkimóként élni. Halat is csak jóval kevesebbet fogyasztunk. Ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavakhoz hozzájusson a szervezetünk, hetente 2-szer2 adag hideg vízi tengeri halat kellene megennünk. Ez keveseknek sikerül. Jó alternatíva az étrend-kiegészítők szedése. Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy csak a legtermészetesebb, ellenőrzött összetételű, minőségi étrend-kiegészítőket vegyük le a polcról. A Zinzino BalanceOil termékeit többéves kutatómunka előzte meg, ráadásul az étrend-kiegészítőket forgalmazó cégek közül elsőként készített olyan tesztet, ami egyszerűen kimutatja szervezetünk omega-6:3 arányát.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr2514145753
süti beállítások módosítása