Megannyi jótékony hatását ismerjük az omega-3 zsírsavaknak. Egy újabb adalék a számos előnyhöz: aki karcsúsodni szeretne, figyeljen oda arra, hogy az étrendje omega-3-ban gazdag legyen. Valóban csak ennyi lehet a fogyás titka? Sajnos ez nem ilyen egyszerű.
Csakis testedzéssel együtt!
Az omega-3 a telítetlen zsírsavak csoportjába tartozik. Kutatások szerint ezek a zsírsavak csökkentik a vér koleszterinszintjét, rugalmasabbá teszik az érfalakat. Szerepet játszanak a zsírok szállításában és javítják a vér áramlását. Amennyiben úgy próbálunk karcsúsodni, hogy közben elkezdjük az aktív sportolást, így a megfelelő véráramlás növeli a testedzés hatékonyságát is. Egy, a Dél-ausztráliai Egyetemen végzett kutatás alapján elmondhatjuk, a hogy a megfelelő testedzés és mellette omega-3 fogyasztása segíti a fogyást.
Mi a kapcsolat az omega-3 és a D-vitamin között?
Léteznek olyan omega-3 tartalmú étrend-kiegészítők, amelyekben a D-vitamin is megtalálható, mint pl. a Zinzino BalanceOil termékcsaládja. Ez még inkább segíthet a fogyásban vagy az ideális testsúly megtartásában, főleg a téli hónapok alatt. Köztudott, hogy télen, a borús napokban a szervezetünk D-vitamin ellátottsága nem megfelelő. Az alacsony D-vitamin szint szezonális depressziót válthat ki, amit bánatevéssel próbálunk kompenzálni, ami biztosan felesleges kilókat eredményez. Amennyiben omega-3-at és D-vitamint is fogyasztunk, akkor ezeket a tüneteket is kiküszöbölhetjük. A Zinzino halolaja ráadásul az immunrendszert is erősíti, jót tesz a szívnek és optimális agyműködést biztosít. Mindezeken túl jó hatással van a szemünkre, a vérnyomásra, a csontokra, az izmokra és fogaink egészségére is.
Mit mond a tudomány?
A dallasi Cooper Intézet tudományos vizsgálattal próbált arra választ kapni, hogy az omega-3 zsírsav közvetlenül is okozhat-e súlycsökkenést vagy ez csak közvetett hatás.
A vizsgálat alatt a kutatók véletlenszerűen két csoportra osztottak százhuszonnyolc túlsúlyos férfit és nőt. Az egyik csoport tagjai huszonnégy héten át napi öt tabletta halolaj-kapszulát szedtek, a többiek pedig ugyanennyi placebót. Az összes résztvevőnek konkrét és egyforma edzéstervet írtak elő. Az omega-3 csoport tagjai átlagosan 5,2 kg-ot fogytak, míg a placebó csoportban átlag 5,8 kg-t. Mindkét csapat elveszítette testsúlyának legalább öt százalékát, ami már elegendő az egészségi állapot javításához.
A tanulmány végén nem találtak különbséget a szívbetegség kockázati tényezőinek tekintetében, mint például a vérnyomás és a koleszterinszint. A kutatók azonban megjegyezték azt is, hogy az omega-3 csoport tagjainál a telítetlen zsírsav szintje olyan szintre emelkedett, amely bizonyítottan jó hatással van a keringésre, ezáltal a fogyásra is.