Omega3

Omega3

Az időskori vakság hátterében omega-3 hiány is állhat

2018. március 07. - Egyensúly

A makula-degeneráció az időskori vakság egyik fő oka. Már 50 év felett elkezdődik a látás romlása, ami – figyelembe véve az öregedési folyamatokat – természetes, a makula-degeneráció kialakulása azonban nem törvényszerű.

idos_szem_szemuveg.jpg

A betegség oka a sárgafolt (a retina éleslátásért felelős területe) vérellátásának fokozatos megszűnése. A betegség kezdetekor még nem jelentkezik a látásromlás, de az erek elzáródása már kimutatható. Mit tehetünk ellene?

Az egészséges életmód természetesen ebben az esetben is segít. Kerüljük a dohányzást, táplálkozzunk korszerűen, és ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavat fogyasszunk. Ezt kétféleképpen tehetjük meg: omega-3-ban gazdag ételeket fogyasztunk (halat, olajos magvakat) vagy kiegészítjük táplálkozásunkat omega-3 étrend-kiegészítőkkel. A svéd Zinzino halolajai prémium minőségű, természetes alapanyagokból és ellenőrzött halgazdálkodásból származó halat tartalmaznak, amelyet olívaolajjal és D-vitaminnal is kiegészítettek.

Mi a kapcsolat az omega-3 zsírsav és az időskori vakság között?

Több ezer résztvevő bevonásával kutatók megállapították, hogy akik rendszeresen, legalább heti egy alkalommal zsíros húsú, hidegvízi halat fogyasztottak, 31%-kal kevesebbszer fordult elő ez a betegség. Ez a szám 35%-ra emelkedett, ha legalább heti kétszeri volt a halfogyasztás.

A makréla, szardínia, szardella halak omega-3 zsírsavban gazdagok. Az már bizonyított tény, hogy az omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő hatású, így valószínűsíthetően ez a tulajdonsága védi a szemet is. Több országban is végeztek ilyen jellegű kutatásokat, és hasonló eredményre jutottak.

Mit kell tehát tennünk, hogy látásunk minőségét sokáig megőrizhessük? Együnk minél több tengeri halat, fogyasszunk omega-3-ban gazdag dió- és mogyoróféléket, lenmagot. De választhatjuk a jó minőségű, omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend-kiegészítőket. A Zinzino halolajai közül mindenki megtalálhatja a számára legtökéletesebbet, hiszen többféle ízesítésben, vízben elkeverhető, kapszulás és vegán változatban kapható.

Ne feledjük: az ember vizuális, a legtöbb információt a látása alapján gyűjti be. Vigyázzunk szemünk egészségére!

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr9213707394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása