Omega3

Omega3

Omega-3 zsírsavakkal a látásunk minőségéért

2018. június 07. - Egyensúly

A körülöttünk lévő világról érkező információk nagy része a szemünkön keresztül jut el hozzánk, ezért is szokták mondani, hogy az ember vizuális lény. Memóriánk is sokkal jobban megjegyez bizonyos dolgokat, ha azokat a látásunk segítségével dolgozzuk fel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy vigyázzunk szemünk épségére és egészségére.

omega3_szem.jpg

Károsító tényezők

Látásunk a születésünktől kezdve folyamatosan fejlődik. Szemünk érzékeli a látható világot, majd az információkat az agyunkba juttatja, amely mindezt fel is dolgozza. Mint minden szervünk és szervrendszerünk, az életünk során ez is használódik, öregszik. Ez a folyamat csak gyorsabb, ha mi magunk sem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy óvjuk szemünket. Gondoljunk csak arra, hogy a sok tévénézés, olvasás, mértéktelen számítógép- és tablethasználat, az okostelefonokon történő véget nem érő vizuális kommunikáció – mind igen erősen igénybe veszi a szemet. Természetesen léteznek különféle szemtornák, műkönnyek, szemcseppek, amelyeket hadrendbe állíthatunk a védelem érdekében. De mi a helyzet a táplálkozással?

Omega-3, mint védelmi erő

Szemünk egészsége szempontjából szükséges az omega-3 zsírsavak bevitele. Sajnos ezeket a zsírsavakat szervezetünk nem képes előállítani, külső forrásból kell pótolnunk.

Táplálékaink között szerepelnie kell zsíros halaknak (szardínia, szardella, makréla, lazac), dióféléknek (pl. pekándió), lenmagnak. Az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a szem belső nyomásának és folyadékháztartásának szabályozásához. Meggátolják, hogy méreganyagok épüljenek a szemben, csökkentik a glaukóma, a magas szemnyomás esélyét, valamint a nedves- és száraz makula-degenerációt. Szemszárazság esetén a halolaj segítheti a könnytermelést, a farkasvakságban szenvedőknél pedig javíthatja a sötétben látást.

Egy 2009-es tanulmány szerint azon páciensek esetében, akik omega-3 zsírsavban gazdag ételeket fogyasztottak – legalább egyszer hetente két adag tonhalat ettek egy éven át -, 30%-kal kevesebb volt a szemproblémák kifejlődésének esélye, így az időskori vakságé is, mint azoknál, akik nem ettek omega-3 zsírsavakat.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr7814027332
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása