Omega3

Omega3

Kisállatok és omega-3 fogyasztás? Igen, sőt!

2018. április 25. - Egyensúly

Nemcsak mi, emberek küzdünk számos problémával, betegséggel, hanem sok esetben kis kedvenceink is. Éppen ezért fontos, hogy őket is megfelelően, egészségesen tápláljuk, ám ilyenkor felmerül a kérdés: mi az egészséges? És mi köze mindehhez az omega-3-nak?

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak az állatok esetében is elengedhetetlen

Mindkét telítetlen zsírsav esszenciális, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes előállítani őket, ezért máshonnan kell felvennie a szervezetnek. A három legfontosabb telítetlen zsírsav az ALA (alfa-linolénsav), az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dekozahexaénsav). Az EPA gyulladáscsökkentő hatású, hígítja a vért és gátolja a véredényképzést. A DHA elengedhetetlen a magzati fejlődéshez és a normális kognitív funkciók későbbi fenntartásához. Az omega-3 zsírsavak átalakításának folyamata energiaigényes, főleg a beteg, idős, illetve a rendszeres mozgásnak kitett állatok szenvednek tehát ettől. Tanulmányok támasztják alá, hogy azoknál az állatoknál, amelyek nagy mennyiségben fogyasztanak omega-3 tartalmú táplálékot, alacsonyabb a szívinfarktus kockázata.

omega-3-kisallat.jpg

A legfontosabb omega-6 zsírsavak az LA (linolsav), a GLA (gamma-linolénsav) és a DPA (dokozapentaénsav). Ezek a zsírsavak fontosak a sejtmembrán egészséges működésében és a bőr egészségének megőrzésében. Azok az állatok sokkal gyakrabban száradnak ki, amelyek alacsony zsírtartalmú, valamint elégtelen linolénsav-tartalmú étrendben részesülnek. Az omega-6 zsírsavak csökkentik továbbá a koleszterinszintet.

Miben segít az omega-3?

Az omega-3 segít a véralvadási zavarok leküzdésében, fokozza a keringést és erősíti a szívet, valamint csökkenti a vérnyomást. Erős gyulladáscsökkentő hatással bír, segít az erőnlét kifejtésében, regenerálja a kisállatok szervezetét, erősíti az immunrendszert és pozitív hatással van az allergiás tünetekre. Csökkenti a tumorok méretét, minimalizálja a rákos megbetegedések kialakulásának valószínűségét, magas fokon gyógyítja az ízületi problémákat, ezenkívül pozitív hatással van a gombás fertőzésekre, valamint a bőr- és szőrtüszőproblémákra. Javítja és megszűnteti a bőrszárazságot, csökkenti a viszketést, fényesíti a szőrzetet, segít a vedlési folyamatokban, a fülgyulladások gyógyításában, illetve a gyorsabb sebgyógyulásban. Az omega-3 zsírsav pozitív hatással van a vese és a májgyógyulási regenerálódási folyamatokra, javítja a termékenységet, intelligensebbé teszi a kölyökkutyákat és a macskákat. Ezenfelül segít a kölykök növekedésében, az idősebb kisállatoknál pedig javíthatja a kognitív tevékenységet.

Mennyi omega-3 bevitel szükséges a kisállatoknak?

Fontos tudni, hogy a kisállatoknál fordítottan arányos az omega-6 és az omega-3 zsírsavak bevitele, mint az embereknél. Az emberi szervezet számára az omega-3 bevitel növelése és az omega-6 csökkentése ajánlott, az állatoknál azonban pont fordítva, vagyis: az omega-6 zsírsav dominál. Az RDA, vagyis az ajánlott napi bevitel 0,14 gramm omega-3 testtömeg kilogrammonként és háromszor ennyi omega-6. Tehát pl. egy 10 kg-os kutyának 1,4 g omega-3 és 4,2 g omega-6 zsírsavra van szüksége. A túladagolás miatt szerencsére nem kell aggódni, ugyanis a biztonsági felsőhatár ennek az aránynak a tízszerese.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr2713811600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása