Omega3

Omega3

Mi köze az omega-3-nak a stresszhez és a depresszióhoz?

2018. február 28. - Egyensúly

Mi a stressz? – merül fel bennünk jogosan a kérdés. Sokat hallunk róla, sokszor mégis keveset tudunk róla. A stressz a szervezetünk reakciója a minket ért külső hatásokra, tehát egyfajta menekülés. Ez rövidtávon védelmet biztosít, hosszabb távon azonban a stressz megterhelő a szervezetnek.

Stressz, szorongás és depresszió

Megkülönböztethetünk krónikus stresszt, amely általában érrendszerünket, keringésünket, szívünket támadja meg elsőként, de az ezekkel összeköttetésben álló szervekre (emésztőrendszer és izmok) sincs jó hatással. Legelső tünetei közé sorolhatjuk a jóval kevesebb alvást, étkezést és mozgást. Kiváltó ok lehet valamilyen családi, munkahelyi vagy párkapcsolati probléma. Tartós stressz következményében romlik agyunk vérellátása, nő a vérnyomás, ezzel párhuzamosan pedig csökken a koncentrálóképesség. A depresszió első jelei lehetnek a különféle hangulatingadozások, az alvászavar, a gondolkodási képesség csökkentés, a jövővel kapcsolatos aggodalom, bűntudat érzése, étvágytalanság, látható fogyás és egyéb testi panaszok.

depresszio-omega-3.jpg

Omega-3 fogyasztással a depresszió ellen

Az omega-3 zsírsavak különösen hatékonynak bizonyultak az akut stressz és az enyhe depresszióval kapcsolatos tünetek kezelésében, mindezt ráadásul mellékhatások nélkül. A depresszió térhódítása szoros kapcsolatban áll az étkezési szokások megváltozásával. A halfogyasztás nagyban segít megelőzni a depresszió és a stressz okozta tüneteket. Kutatások szerint az Egyesült Államokban 24 kg az évente egy főre jutó tengeri eredetű táplálék, Németországban 13 kg, míg Japánban 73 kg. Ennek megfelelően az USA-ban a lakosság 3%-a, Németországban 5%-a, míg Japánban a lakosság mindössze 0,1%-a depressziós. Tehát az omega-3 szerepe létfontosságú a depresszió legyőzésében. Ám omega-3 étrend-kiegészítő vásárlása esetén érdemes figyelni a minőségre és az alapanyagokra – a svéd Zinzino mindkét területen kiemelkedik a többi termék közül.

Hogyan segíthet az omega-3?

Azok a népek, akiknek legfőbb fehérjeforrásuk a hal, igen kevés megbetegedéssel néznek szembe. Azok a depressziós betegek, akik omega-3-at fogyasztottak, kezeléseik alatt sokkal nyugodtabbak és kevésbé feszültek voltak. Minél súlyosabb valakinek a depressziója, annál magasabb az omega-6 szintje, amely káros az egészségre. Az alkoholizmust is kísérő súlyos depresszió is összefüggésben áll az omega-3 zsírsavak hiányával, hiszen az alkohol kimeríti az agyban lévő DHA (dokozahexaénsav) tartalékokat. Az agy teljes egészében zsírból áll, így érthető, hogy a zsírfogyasztás hatással van az agy összetételére, különösen az ioncsatornákéra, ugyanis ezek szállítják a jeleket az agynak. Az omega-3 alacsony szintje tehető felelőssé továbbá a negatív hangulatért is. A jobb közérzet elérésében a Zinzino Viva, a megfelelő omega-6:3 arány elérésében pedig a Zinzino BalanceOil termékcsalád segít.

Érdemes tehát minél több esszenciális omega-3 zsírsavat fogyasztani, tehát több tengeri halat (pl. makrélát, lazacot, tonhalat, tőkehalat és szardíniát), növényi olajokat (pl. olívaolajat, repceolajat, lenmagolajat, szójaolajat és kendermagolajat), diót, mogyorót és hüvelyeseket. S ne feledkezzünk meg az omega-3 étrend-kiegészítőkről sem, amelyek fogyasztásával még hatékonyabban egészíthetjük ki étkezésünket!

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr6813689768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása