Omega3

Omega3

Így lehet az agyunk is egészségesebb

2018. április 04. - Egyensúly

Egészséges agy nélkül sem a szívünk, sem más egyéb testrészünk nem működne helyesen. Ám ahhoz, hogy agyunk valóban egészséges legyen, elengedhetetlen az omega-3 zsírsavak bevitele. Ezekre az esszenciális zsírsavakra agyunk születésünk óta támaszkodik.

Az omega-3-ról általánosságban

Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, vagyis szervezetünk nem képes előállítani azokat. Ezt szerencsére számos módon pótolhatjuk, hiszen étkezéssel vagy étrend-kiegészítőkkel is növelhetjük omega-3 fogyasztásunkat. A három legfontosabb omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak a dokozahexaénsav (DHA), az eikozapentaénsav (EPA) és az alfa-linolénsav (ALA). Bár mindhárom nagyon fontos, mégis elsősorban az EPA és a DHA zsírsavak azok, amelyek elengedhetetlenek szervezetünk számára. Az EPA gyulladáscsökkentő, így védi a szívet és elősegíti az egészséges véráramlást az artériákban. Több tanulmány is kimutatta, hogy van összefüggés az omega-3 szint és az Alzheimer-kór, a depresszió, valamint az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) között.

A svéd Zinzino BalanceOil kiváló minőségű, EPA és DHA zsírsavakban gazdag halolajak és speciálisan kiválasztott, polifenolokban gazdag extra szűz olívaolaj kombinációját tartalmazza. Az olaj biztonságosan beállítja és fenntartja az EPA és DHA szinteket, valamint az omega-6 és omega-3 egyensúlyt a szervezetben.

Mi történik olyankor, ha nem kap elég omega-3-at a szervezetünk?

Joe Maroon, a Pittsburghi Egyetem professzora szerint az alacsony omega-3 bevitel negatívan befolyásolja az agysejtek (neuronok) szerkezetét és működését. Az omega-3 bevitel a véráramlást és az új agysejtek kialakulását is javíthatja. Maroon professzor NFL és WWE sportolókkal is dolgozik, náluk az edzés utáni izomláz csökkentése az egyik leggyakrabban felmerülő probléma, ami szorosan összefügg az omega-3 fogyasztással. A Zinzino étrend-kiegészítőit számos sportoló használja, hiszen gyorsabb regenerálódást tesz lehetővé egy-egy hosszabb idény után.

agy-omega-3.png

Mennyi az annyi?

Az omega-3 fogyasztással kapcsolatban számos egészségügyi és világszervezet fogalmazott már meg irányelvet: eszerint heti két adag zsíros hal fogyasztása ajánlott, vagyis 250-500 mg EPA és DHA bevitele naponta. A tenger gyümölcsei, illetve a zsíros halak (szardella, hering, makréla, tonhal és lazac) magas omega-3 tartalommal rendelkeznek, így fogyasztásuk mindenképpen ajánlott. Olyannyira, hogy a PLoS Medicine tanulmánya szerint a rendszeres halfogyasztás évente átlagosan 84 ezer életet is megmenthet.

Vegánok és vegetáriánusok számára jó alternatíva lehet a dió, a lenmag és a chiamag fogyasztása, illetve az algákat tartalmazó étrend-kiegészítők bevitele is. A Zinzino kifejezetten a vegetáriánusok és vegánok számára hozta létre BalanceOil Vegan termékét, amely tengeri mikroalgaolajat és echiummagolajat tartalmaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr8113780520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása