Omega3

Omega3

A cukorbetegség és az omega-3 zsírsav

2018. február 14. - Egyensúly

Egy kövér európai embernél vagy egy kövér eszkimónál nagyobb a cukorbetegség kockázata? A választ leginkább a táplálkozásukban találjuk meg. Már a földrajzi elhelyezkedés is hatással van a táplálkozási szokásokra.

Az eszkimók fő tápláléka

Az eszkimók Kelet-Szibériától Alaszkán és Kanadán át a Grönlandig húzódó arktikus területeken élnek. A zord éghajlati körülmények miatt az étrendjük kevésbé változatos. Általában hideg vízi, mélytengeri halakat fogyasztanak, de előfordul a fókahús is az étlapjukon. A zsíros halak rendkívül gazdagok omega-3 zsírsavakban, ami különösen egészségessé teszi a sarkvidéki lakosokat.

Miért egészséges az omega-3 zsírsav bevitele

Az egészségre jótékony hatású, többszörösen telítetlen zsírokat két csoportba oszthatjuk: omega-3 és omega-6 zsírsavakra. Ezek az ún. esszenciális zsírsavak. Mivel szervezetünk nem képes előállítani ezeket a létfontosságú zsírokat, a táplálékunkból kell felvennünk őket.

A hosszú láncú omega-3 két nagyon fontos anyagot biztosít szervezetünk számára:

- A DHA-t (dokozahexaénsav): fontos szerepet játszik a gyermekek agyának fejlődésében, a szem és látás megfelelő működésében, és az észlelő funkciók javításában.

- Az EPA-t (eikozapentaénsav): az agy egészséges működésének fenntartásában.

A jó hír az, hogy az omega-3 étrend-kiegészítők pontosan ezekben a hosszú láncú omega-3 zsírsavakbban gazdagok, a svéd Zinzino termékei pedig még extra szűz olívaolajat és D-vitamint is tartalmaznak.

Az omega-3 és az eszkimók

Egyre több tudományos vizsgálat irányult az eszkimók táplálkozása felé. Az csupán tévhit, hogy a nagy fizikai megterhelésnek és az időjárási körülményekkel való állandó dacolásnak köszönhetően ez a népcsoport szikár, csupa sovány emberből áll. Igenis vannak közöttük elhízott, túlsúlyos férfiak és nők is. Ha az európai vagy az amerikai statisztikákat tanulmányozzuk, az elhízott emberek jelentős százaléka cukorbeteg. Az eszkimóknál azonban ez nincs így.

2011-ben egy átfogó kutatást végeztek amerikai tudósok. Délnyugat-Alaszkában 330 személy adatait elemezték, akiknek 70 százaléka túlsúlyos vagy elhízott volt. Amint azt várták, azokban, akikben alacsony volt a DHA és az EPA szintje és emellett kövérek voltak, a vér triglicerid- és C-reaktív protein (CRP) koncentrációja erősen emelkedett volt (a C-reaktív protein a szervezet általános gyulladásos állapotának jelzője). Ismert, hogy a magas triglicerid és CRP szint növeli a szívbetegség, és feltehetően a cukorbetegség kockázatát. Ezek az eredmények hasonlók voltak ahhoz, amit az USA többi államában szoktak találni azokban, akikben alacsony a DHA és az EPA szintje. Az azonban új eredmény volt, hogy magas omega-3 zsírsavszint mellett a kövérség nem járt együtt ezekkel a kockázati tényezőkkel.

cukorbetegseg_eszkimo.jpg

Feltételezhető, hogy a nagy mennyiségű zsíros, omega-3 zsírsavban gazdag halak fogyasztása bizonyos mértékig védőszerepet tölt be a 2-es típusú cukorbetegséggel és a kövérség más káros hatásaival szemben.

Persze nem lehet mindenki eszkimó, számunkra nehéz minden nap zsíros hideg vízi tengeri halat enni. Ha szeretnénk egészségesebbek lenni, étrend-kiegészítőket kell fogyasztanunk. Ma már számos omega-3 forrásból választhatunk. Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy csak a legtermészetesebb, ellenőrzött összetételű, minőségi étrend-kiegészítőket vegyük le a polcról. A Zinzino termékeit többéves kutatómunka előzte meg, ráadásul az étrend-kiegészítőket forgalmazó cégek közül elsőként készített olyan tesztet, ami egyszerűen kimutatja szervezetünk omega-6:3 arányát.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr9913689622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása