Omega3

Omega3

Növelné omega-3 fogyasztását, de nem szereti a halat?

2018. április 11. - Egyensúly

Olyan sokszor és sok helyen halljuk, hogy az omega-3-fogyasztás mennyire jót tesz szervezetünknek, de tudjuk egyáltalán, mi az az omega-3 zsírsav? Bár sokan egyből a halakra gondolnak, szerencsére más termékekben is megtalálhatjuk ezt az igencsak hasznos zsírsavat.

Az omega-3-ról általánosságban

Az omega-3 az esszenciális zsírsavak csoportjába tartozik – e csoport jellemzője, hogy a szervezet nem tudja előállítani, így táplálék formájába kell felvenni. Az esszenciális, vagyis telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak az omega-3 és az omega-6 zsírsavak is. Szervezetünknek akkor a legjobb, ha az omega-3 zsírsavak vannak többségben. Miért? Egyrészt azért, mert a két zsírsav közül az omega-3 bír nagyobb gyógyhatással. Másrészt pedig azért, mert az omega-3-ból származó jelzőmolekulák (eikozanoidok) az omega-6 jelzőmolekuláival ellentétben alacsonyabb gyulladásos potenciállal rendelkeznek, némelyik ráadásul gyulladáscsökkentő hatású. Az elmúlt évtizedekben azonban felborult az omega-6 és omega-3 zsírsavak közötti természetes egyensúly, amelynek következtében nagyon kevés omega-3-at fogyasztunk, ám jóval több omega-6-ot (ami elősegíti a gyulladásokat). A svéd Zinzino ezt a felborult egyensúlyi állapotot szeretné helyreállítani omega-3 étrend-kiegészítőivel.

Miért olyan fontos az omega-3?

Az omega-3 zsírsav számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, így segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a vérnyomás csökkentésében, a bőr javításában, a koleszterin, illetve az érelmeszesedés kockázatának csökkentésében. A legismertebb omega-6 és omega-3 zsírsavak a linolsav, ileltve az alfa-linolénsav, amelyek különböző növényi olajokban (len, repce, dió, mogyoró, szója, kukoricacsíra és bogáncs) találhatóak. Ezeket az olajakat hidegen sajtolt formában érdemes fogyasztani ahhoz, hogy jótékony hatásukat kifejtsék. Az omega-6 és omega-3 zsírsavak bevitelénél érdemes figyelni a két zsírsav közötti egyensúlyra is, hiszen a normális omega-6:3 arány az eikozanoidok közötti egyensúly egyik alapja, míg a felborult omega-6 és omega-3 arány elősegíti a különféle gyulladások kialakulását. A Zinzino BalanceOil biztonságosan beállítja és fenntartja az EPA és DHA szinteket, valamint az omega-6 és omega-3 egyensúlyt a szervezetben.

A lenmagolaj jótékony hatásai

Gondolta volna, hogy a lenmagolaj az egyetlen olyan növényi olaj, ami több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint omega-6-ot? Természetesen itt is fontos, hogy egészségmegőrzésre kizárólag a hidegen sajtolt lenmagolaj a megfelelő, mivel a pirított magok értékes összetevői hő hatására megsemmisülnek. A lenmag nagy mennyiségben tartalmaz lignant, egy olyan antioxidánst, amely sejtvédő hatásának köszönhetően segíthet megelőzni a szív-és érrendszeri megbetegedéseket. A lenmagolaj az artériák működését is jótékonyan befolyásolja, ráadásul kiváló bőrápoló – köszönhetően E-vitamin és omega-3 tartalmának, amelyek kiválóak az ekcéma és a bőrproblémák kezelésében is.

omega-3-lenmagolaj.jpg

Turbózzuk a hatást túróval!

A lenmagolajat túróval összekeverve még több omega-3 zsírsavat juttathatunk szervezetünkbe, amelyek így hatékonyan szívódnak fel és többszörösen fejtik ki hatásukat. Miért? Ennek oka a töltésekben keresendő. A telítetlen zsírsavak negatív töltéssel rendelkeznek, ezáltal vonzzák a túróban található pozitív töltésű, kéntartalmú fehérjemolekulákat. Így keletkeznek a lipoproteinek, amelyek szervezetünk teljese víz-, enzim- és hormonháztartását irányítják, serkentik a mirigyrendszer egészséges váladéktermelését és képesek behatolni a finom vérkapillárisokba.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr4613780636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása