Omega3

Omega3

Az omega-3 és a mentális egészség

2018. június 19. - Egyensúly

Kutatók kb. 50 évvel ezelőtt kezdtek felfigyelni arra, hogy míg az úgynevezett civilizált társadalmakban egyre nő a szív-érrendszeri betegségek és az ehhez kapcsolódó halálozások száma, addig a nomád társadalmakban, különös tekintettel az eszkimókra, ez a tendencia nem fordul elő. Összefüggéseket találtak abban is, hogy még a fejlettebbnek tartott országok lakosságának depresszióra való hajlama és öngyilkossági mutatója is emelkedett, ez nomád társadalmakra szintén nem volt jellemző. Táplálkozástudományi kutatások alapján bebizonyosodott, mindezekhez a szervezetben található omega-3 zsírsavaknak is köze van.

omega3_depresszio.jpg

Néhány tudományos kísérlet

Joseph Hibbeln és finn kollégái: a sok zsíros, tengeri halat fogyasztók 50%-kal kisebb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot. (2001.)

Kína: 100 öngyilkossági kísérletet elkövető és 100 balesetet szenvedő összehasonlítása után az eredmény: az öngyilkossági kísérletet elkövetők vérében jóval kevesebb omega-3 zsírsavat találtak. (2004.)

Columbiai Egyetem: 2 éven át 33 depressziós beteget vizsgáltak. A felvételük napján mért omega-3:6 arány alapján csoportokat képeztek. Alacsony omega-3 szintű és magas omega-3 szintű kategóriákba sorolták őket. A kérdés, hogy ezen arány alapján előrejelezhető-e az esetlegesen bekövetkező öngyilkosság. A vizsgált 2 év alatt bekövetkező 7 öngyilkossági eseményből (5 kísérlet, 2 végzetes) 6-ot az alacsony omega-3 szintű csoportba soroltak követtek el. Mivel a vér omega-3 tartalma a klasszikus öngyilkossági rizikófaktoroknál (pl. korábbi öngyilkossági kísérletek, bipoláris betegség fennállása) is pontosabban előre jelezte az öngyilkossági veszélyt, a kutatók úgy vélik, az omega-3-mal történő kiegészítő kezelés fontos szerepet játszhat a jövőben az öngyilkosságok megelőzésében. (2006.)

Az omega-3 és az agysejtek kommunikációja

Az agysejtek egymással DHA-ból és EPA-ból felépülő sejtmembránokon és receptorokon keresztül kommunikálnak egymással. Amennyiben nincs megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav a szervezetben, ezen folyamatok a rugalmatlanabb omega-6 segítségével történnek. Így a kommunikáció sérül „por kerül a gépezetbe”, zavar támad a rendszerben.  

Hiba lenne azt állítani, hogy a depresszió kialakulásáért csak az omega-3 hiánya a felelős. Ez hozzájárulhat. Ha valaki instabil, az életében bekövetkező eseményeket, változásokat nem tudja a megfelelő módon feldolgozni, és az omega-3:6 arány sem a megfelelő a szervezetében, sokkal nagyobb eséllyel romlik a mentális egészsége is. Mi sem bizonyítja ezt, hogy ha valaki depressziós tünetekkel rendelkezik, és megnöveli az omega-3 zsírsavak arányát a szervezetében, látványos javulásban bízhat. Tehát együnk sok halat vagy szedjünk omega-3 tartalmú étrend-kiegészítőket, hogy kellőképpen felvértezzük magunkat a rossz lelki- mentális állapot ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://omega3-egyensuly.blog.hu/api/trackback/id/tr4214027600
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása